Banjčev NPS uoči izbora i uz pomoć Centra za socijalni rad obilazi socijalno-ugrožene?!

Banjčev NPS uoči izbora i uz pomoć Centra za socijalni rad obilazi socijalno-ugrožene?!

Da je “dno pomično” čuli smo iz aforizama i humorističkih serija, međutim političke partije u Srpskoj nam svaki dan pokazuju da to uopšte nije daleko od istine.

Ovaj put za jedinstven “izlet” u kršenje više zakonskih i etičkih pravila potrudila se stranka Darka Banjca NPS, odnosno Narodna partija Srpske.

Oni su na instagram profil svog Aktiva mladih “aktivmladihnps-kd” iz Kozarske Dubice postavili fotografiju na kojoj informišu javnost kako su pokrenuli akciju “Pomozimo drugima”, a cilj navedene akcije je, kako tvrde, “da se pomogne socijalno ugroženim porodicama sa teritorije opštine Dubica”.

Dalje se navodi da je, ni manje ni više, spisak tih porodica navedenoj stranci dostavila direktorica Centra za socijalni rad Kozarska Dubica, koja je ujedno i član NPS-a?!

Mladi aktivisti poletarci su se pohvalili da su razgovarali sa dvije porodice i da su im te porodice prenijele šta im je trenutno neophodno za lakši i normalniji život, kao i da će im aktivisti dostaviti potrebne stvari.

Da cijela situacija bude još gora, fotografija koju su postavili na instagram profil  sadrži i lica jedne od porodica sa sve fotografijom dvoje djece, bez ikakvog skrivanja njihovog identiteta?!

Nazvali smo direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević, koja nam je potvrdila da je i sama član stranke NPS.

“Mi ne izdajemo privatne podatke i informacije o porodicama, oni (NPS, prim.nov.) su tražili porodice kojima je nešto potrebno da se pomogne i mi smo uz saglasnost odnosno izjave potpisane od porodica izdali spisak od deset porodica u stanju socijalne potrebe”, pravdala je svoj postupak Špica Knežević u razgovoru sa našim novinarom.

Ona tvrdi da je sve urađeno nakon što je socijalni radnik izašao na teren i obavio razgovor i dobio potvrdu da oni žele da budu na tom spisku, odnosno da im se nešto pomogne, mimo onog što dobijaju.

Pitali smo direktoricu i da li Centar za socijalni rad i bez obzira na odobrenje porodica koje se kvalifikuju kao “socijalno ugrožene” može da daje spiskove svojih korisnika, na neki način i štićenika, a pogotovo u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji.

“Pa ono daju odobrenje da njima neko dođe da im nešto donira. Razne humanitarne organizacije rade slično, slikaju se pa to objavljuju na društvenim mrežama”, rekla je Špica Knežević i dodala da “informacije na daje Centar ali ovo su porodice koje su željele da dobiju nešto ‘mimo’, odnosno kroz vanredne akcije”, iako na Instagram objavi NPS-a jasno stoji da im je spisak socijalno ugroženih porodica lično proslijedila direktorica dubičkog Centra za socijalni rad.

Na naše pitanje da li je to etički, budući da su to faktički u pitanju socijalni slučajevi kod kojih bi posebno pažljivo trebalo postupati i onemogućiti njihovo eksploatisanje za korist nekih drugih lica, a posebno političkih stranaka, čiji je i Špica Knežević član, u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji, dobili smo odgovor da se “Centru kontinuirano javljaju mnoge organizacije koje žele da pomognu”.

“Mi uz saglasnost porodice budemo samo posrednici. Nisu ovo neki osjetljivi podaci da smo iznijeli spisak iz Centra, postoje porodice koje su u stanju socijalne potrebe ali ne mogu da ostvare neko svoje pravo zbog kumulativnih uslova koje zakon nabraja taksativno da moraju biti ispunjeni. Imali smo skoro akciju lanca tržnih centara Kort i tada smo pribavili saglasnost porodica kojima treba jednokratna pomoć a Centar im nije u prilici pomoći”, rekla je za GERILU Špica Knežević koja je dodala i da je ovo bila javna akcija pa da su se porodice mogle javiti i direktno stranci. Na našu konstataciju da lanac hipermarketa nije politička stranka koja kroz manje od dva mjeseca učestvuje na izborima, direktorica Centra nije imala odgovor.

Ipak, nakon našeg telefonskog poziva izvršena je promjena na datoj instagram objavi Aktiva mladih NPS u K.Dubici gdje je izostavljen dio u kojem se navodi da im je spiskove socijalno ugroženih porodica dostavila direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević!

Tanja Topić, politička analitičarka, za GERILU je rekla da su ovakvi postupci samo potvrda da živimo u partokratiji.

” A institucije su podređene strankama na vlasti, da na čelo tih institucija mogu doći samo oni koje stranka potvrdi. Istovremeno ovo je žalosna ilustracija stanja stranačke svijesti koja smatra da su one te koje vladaju životom i smrti kao i da institucije zloupotrebljavaju funkcije jer ne rade svoj posao odnosno prepuštaju strankama da to rade. Ako je to smisao njihovog postojanja onda ih je bolje ukinuti. I na kraju riječ je o klasičnoj zloupotrebi javnih sredstava u svrhu kampanje pa je otvoreno pitanje da li će oni koji to nadziru i reagovati. Centar za socijalni rad ne smije davati strankama spisak socijalno ugrozenih, čak bi trebalo i provjeriti da li su ovim činom zlouptrijebljeni lični podaci građana”, rekla je Topić za GERILU.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH potvrdili su nam da ovako djelovanje Centra za socijalni rad predstavlja davanje podataka od strane javnog tijela trećoj strani.

U objašnjenju se navodi da ne postoji valjan pravni razlog za davanje ličnih podataka korisnika Centra za socijalni rad političkim partijama u svrhu da bi isti davali određenu pomoć korisnicima, slikali se sa njima te potom to postavljali na društvene mreže.

Dalje se navodi da “političke partije imaju mogućnost doniranja određenih sredstava centrima za socijalni rad kako bi se ista dodijelila krajnjim korisnicima i bez unaprijed traženih ličnih podataka krajnjih korisnika”.

(Gerila info)

CATEGORIES
Share This