Baka Radica 20 godina živi sama u šumi “Ne zna koji je mjesec, nema struje, nekada ni hrane, ona je ŽENA VUK”

Baka Radica 20 godina živi sama u šumi “Ne zna koji je mjesec, nema struje, nekada ni hrane, ona je ŽENA VUK”

U vrhovima planine Čemerno, na više od 1.500 metara nadmorske visine u skrivenom besputu već godinama potpuno sama živi Radica Brkušanin (70). Žena dane provodi u drvenoj kućici, bez struje, vode, a nerijetko i bez hrane, ali nijednom se nije požalila i hrani se isključivo šumskim plodovima, pečurkama i divljim borovnicama.

Učiteljica iz obližnjeg sela Maglič, Vanja Nikolić, već nekoliko puta bila je u posjeti kod Radice kako bi joj odnijela hranu i higijenske pakete, ali kako kaže nerado ih prima.

– Ovaj posljednji put kad smo išli, nismo je pronašli u kući. Vjerovatno je otišla u berbu šumskih plodova kako bi mogla da se prehrani. Ona se odavno distancirala od ljudi, kao da ih se plaši. To je žena koja ne zna ni koji je datum, ni godina. Ona se udaljila od ljudi i malo kontakata ima. Kada sam došla za Vaskrs kod nje ona nije znala da je tog dana praznik, sljedeći put kada sam dolazila pitala sam je koji je mjesec ona nije znala, ali je odgovorila “pa vidim da je jesen i odlaze ptice, sve se manje čuju“. Plaši se ljudi, jako teško stupa u komunkaciju. Ima svoju šumu i to ponekad trampi sa drvosječama za hranu, ali veoma teško i rijetko – kaže za RINU Vanja Nikolić.

Ova učiteljica je tri puta dolazila kod nje, a posljednji put pošto je nije pronašla hranu koju je ponijela ostavila je ispred vrata.

– Jako je skromna i od svog ponosa prima samo nužne stvari i namirnice. U vrijeme zime kada izvor zaledi ona sakuplja snijeg koji topi i pretvara u vodu za piće, snjegovi koji napadaju budu i veći od tri metra, sve radi sama, sprema drva. Ponudili smo je da istružemo drva, ali ona je odbila i rekla “šta bih ja radila preko ljeta ako ne bi donosila i cijepala. Žena koja više od 20 godina živi sama, žena vuk što bi se reklo – priča Vanja.

Izvor sa kog donosi vodu na abramači nalazi se od njene kuće udaljen nekoliko stotina metara, ali to joj ne predstavlja problem. Do doma vodi šumska staza kojom se može proći samo pješke ili na traktoru . Trava je pokošena, što znači da Radica vrlo dobro barata svim muškim poslovima.

– To je jedinstvena žena u Srbiji , a ono što sam primjetila jeste da iako nema osnovne uslove uvijek je na njoj sve čisto, uredna i pedantna žena. Na bijelom džemperu koji nosi nema nijedna tačka, u kući je sve pod konac. Nju novac i materijalne stvari ne zanimaju, mislim da je ona u nekoj fazi tihovanja, ljude ne viđa po nekoliko mjeseci, a godinama nije sišla do grada – otriva učiteljica iz Magliča.

Iako je ovaj put nije pronašla kući, Vanja planira da ovu hrabru ženu posjeti uskoro još jednom i nada se da će tada imati više sreće.

– Radica je sada starija i potrebna joj je pomoć iako je odbija. Pokušavali smo na sve načine da dopremo do nje, jer neće još dugo moći sama. Htjeli smo da joj obezbijedimo alternativni smještaj u boljim uslovima, ali sve je odbijala. Nadam se da će se ove zime nešto promijeniti – zaključuje Vanja, prenosi Blic Žena.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This