Avion fantom preletio šest NATO zemalja i Srbiju: Od pilota i putnika ni traga

Avion fantom preletio šest NATO zemalja i Srbiju: Od pilota i putnika ni traga

Mali avion “bičkraft” koji je 9. juna bez dozvole preletio pola Evrope poletio je iz Litvanije, objavilo je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako je navedeno u saopštenju, avion je prošao kroz sedam zemalja, uključujući Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Srbiju, prije nego što je sletio u Bugarsku.

Sve ove zemlje, osim Srbije, članice su NATO-a.

Tužilaštvo u bugarskom gradu Trgovištu pokrenulo je istragu o misterioznom avionu koji je sletio na lokalni aerodrom koji najčešće koriste poljoprivredni avioni.

Avion star 60 godina pronađen je napušten sa još toplim motorom, ali od pilota i putnika, ako ih je bilo, nema ni traga.

Nije jasno zašto je avion preletio pola Evrope bez dozvole, ali protivvazdušna odbrana u nekoliko zemalja uočila uljeza i bezuspješno pokušavala da uspostavi kontakt sa pilotom.

Avion je u Bugarsku ušao iz sjevernog grada Vidina, gdje je sletio na dopunu goriva, ali se ne zna tačno gdje je dopunjen gorivom, navodi Euroaktiv.

– Koja je svrha? Ko su ti ljudi? Šta se desilo? Istražujemo – rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova, Bojko Raškov.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion u srijedu nešto poslije 19 časova ušao u vazdušni prostor Bugarske bez odobrenog plana leta. Avion su navodno primijetile mađarske i rumunske vazduhoplovne snage, koje su koristile avione F-16 kako bi presrele “bičkraft”. Po ulasku u vazdušni prostor Bugarske, aktivirano je i vazduhoplovstvo zemlje.

– Avion nikada nije predstavljao prijetnju civilnoj ili vojnoj infrastrukturi u Bugarskoj. Letio je na malim visinama, što je otežavalo presretanje borbenih aviona, ali je sve vrijeme praćeno. Ministarstvo odbrane preduzima odgovarajuće radnje na utvrđivanju okolnosti – rekao je ministar odbrane, Dragomir Zakov.

Mediji su citirali direktora aerodroma u Debrecinu u Mađarskoj, koji je navodno rekao da je avion takođe sletio na mali aerodrom u Mađarskoj. Navodno je pet ili šest ljudi izašlo i napunilo avion gorivom koristeći kante. Mađarska policija je pokušala da ih zaustavi, ali su bili brzi i brzo su poletjeli.

Nova.rs

CATEGORIES
Share This