Apel vlastima da zaštite uhapšene borce

Apel vlastima da zaštite uhapšene borce

Koordinacioni odbor Boračkih organizacija istočne Hercegovine osudio je hapšenje boraca Vojske Republike Srpske na području istočne Hercegovine i apelovao da ih institucije Republike Srpske i svi nivoi vlasti zaštite.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračkih organizacija istočne Hercegovine Slobodan Ilić konstatovao je da se nijedan pripadnik Vojske Republike Srpske ne osjeća slobodnim, te apelovao da se spasi čast onih koji su branili i stvarali Republiku Srpsku.

“Svjedoci smo hapšenja teških invalida, maltretiranja, hajdučije, trauma koje doživljavaju roditelji, nejač u noćnim satima upadima. Molimo za pomoć da se stane u zaštitu najčasnijih građana”, rekao je Ilić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Nevesinje Siniša Šipovac izjavio je novinarima da je juče uhapšeno osam pripadnika slavne Nevesinjske brigade koja je prva odlikovana Ordenom Nemanjića, te da je riječ o jednom od najtežih udara koji su mogli doživjeti.

On je naveo da su se svi već odazivali na pozive Suda i Tužilaštva BiH, te ukazao da nema potrebe za hapšenjem na ovakav način.

“Borci u Nevesinju su ovako nešto očekivali s obzirom na to da smo u posljednje tri, četiri godine neprestano izloženi maltretiranju Suda i Tužilaštva, Sipe, a do sada je privođeno više od 200 boraca”, rekao je Šipovac.

On je dodao da je krajnje vrijeme da Sud, Tužilaštvo i Sipa prestanu da hapse i presuđuju borcima Republike Srpske, dok još nisu osuđeni oni koji su činili zločine od Prebilovaca do Konjica.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Bileća Veselin Vujović osudio je hapšenje pripadnika Vojske Republike Srpske, osumnjičenih za ratne zločine, istakavši da je riječ o demonstriranju sile i zaplašivanju naroda.

“Ubijeđen sam da bi svi ti ljudi koji su osumnjičeni došli na poziv Suda. Apelujem da vlasti Republke Srpske putem svojih institucija pomognu tim ljudima”, rekao je Vujović.

Predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja Dejan Bodiroga iznio je podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prema kojima je broj optuženih i presuđenih Srba za ratne zločine znantno veći od Hrvata i Bošnjaka.

“Pravosnažno izrečene kazne zatvora prema nacionalnosti su za 71 odsto Srba, 10 odsto Hrvata i 17,5 odsto Bošnjaka”, naveo je Bodiroga, istakvši da su ovo poražavajući podaci koji dovoljno govore o radu Suda BiH.

Trebinje24

CATEGORIES
Share This