5 godina ga premještali s jednog na drugo radno mjesto: Potvrđena prva presuda za mobing u UIO BiH

5 godina ga premještali s jednog na drugo radno mjesto: Potvrđena prva presuda za mobing u UIO BiH

UIO BiH vršila je mobing nad carinskim službenikom Ljubomirom Vlajinićem iz Kozarske Dubice premještajući ga s jednog na drugo radno mjesto punih pet godina.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je tako prvu presudu za mobing u UIO BiH, instituciji za koju se već godinama navodi da vrši mobing nad većim brojem svojih radnika, koji se, nažalost, zbog straha od otkaza ne usuđuju tužiti poslodavca.

Ipak, carinski službenik iz Kozarske Dubice probio je led i dokazao da ono što su mu godinama radili poslodavci nije bilo u skladu sa zakonom, niti sa internim aktima koje je donijela tužena strana.

Institucija iznad zakona

U pravosnažnoj presudi, koja bi mogla biti uvod u mnogobrojne postupke protiv UIO BiH u narednom periodu, navodi se između ostalog, da je Vlajinić od avgusta 2016. do avgusta 2021. premještan i na neuslovne granične prelaze, gdje nije bilo ni osnovnih uslova za rad.

Osim degradiranja, Vlajiniću je bilo ozbiljno ugroženo i zdravlje.

Predrag Herbez, advokat Ljubomira Vlajinića, izjavio je za Srpskainfo da je Vlajinić iskazao hrabrost i na Sudu BiH dokazao da je nad njim vršen mobing.

Advokat Predrag HerbezFOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Predrag Herbez, advokat

– Svi znaju da se nad službenicima UIO BiH već godinama vrši mobing, ali iz straha od otkaza ili premještaja na druga radna mjesta službenici nemaju hrabrosti da traže pravdu. Ljubomir Vlajinić je bio hrabar da javno i pred Sudom BiH ukaže na mobing – rekao je advokat Herbez.

Dodaje kako je UIO BiH od svoga osnivanja institucija iznad zakona.

– U ovoj presudi Sud BiH i sada Apelaciono vijeće Suda BiH pokazali su visok stepen profesionalne odgovornosti, savjesno i brižljivo su cijenili kako materijalne, tako i objektivne dokaze i donijeli jedinu moguću presudu – rekao je advokat Herbez.

Ljubomir Vlajinic presuda mobing UIO BiHFOTO: SRPSKAINFO

Narušeno zdravlje

Ljubomir Vlajinić je tako postao prvi službenik koji je pred Sudom BiH dobio UIO BiH po tužbi zbog višegodišnjeg mobinga.

Vlajinić je bio jedan od carinika sa visokom stručnom spremom koji su ostvarivali izuzetne rezultate, nakon čega je njegova poslovna karijera krenula nizbrdo.

Radnika koji je imao zapažene rezultate u svom poslu, fakultetsku diplomu, šefovi su između ostalog slali na granične prelaze Hukića Brdo i Užljebić, gdje nije bilo ni osnovnih uslova za rad.

Ovaj carinik i njegovi rezultati očigledno nisu odgovarali pojedincima, koji su ga u više navrata i duži niz godina premještali na različita radna mjesta, a neka su bila udaljena i 100 kilometara od porodične kuće.

Posebno otežavajuća okolnost na strani UIO BiH bila je što je Vlajiniću, pored toga što je degradiran, ozbiljno narušeno i zdravlje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIERFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sud BiH je u svojoj presudi konstatovao da je Vlajinić od oktobra 2015. do juna 2018, nakon Banjaluke, premještan u Gradišku, Gradinu, Kozarsku Dubicu, neuslovne prelaze Užljebić, prelaz Hukića Brdo, te Aerodrom Mahovljani.

Ignorisali preporuke Ombudsmana

Sud BiH je utvrdio i da se Vlajinić u kritičnom periodu borio pravnim putem protiv nepravde, te da su njegove tužbe protiv donesenih rješenja o premještaju bile uvažene, ali se UIO na njih nije obazirala.

U cijeli slučaj bio je uključen i Ombudsman BiH, koji je konstatovao da po zakonu privremeni premještaj traje tri mjeseca, dok je u slučaju Vlajinića on trajao više godina.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIERFOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ombudsman je dao preporuku direktoru UIO BiH da Vlajiniću da radno mjesto koje je u skladu sa njegovom VSS i dugogodišnjim radnim iskustvom, ali ni to nije pomoglo da se ispravi nepravda.

Nakon svega, Vlajinić je podnio tužbu Sudu BiH.

Sud je pored ostalog, konstatovao i da je Vlajinić bio normalnog radnog, zdravstvenog i socijalnog statusa i funkcionisanja prije oktobra 2015. godine, nakon čega su uslijedile godine agonije.

Sud je odredio da je UIO BiH dužna Vlajiniću isplatiti 6.000 maraka na ime nematerijalne štete. Iznos će biti i do dva puta veći, kada se uračunaju i zatezne kamate.

PROGON POČEO NAKON MAGISTRIRANJA

U odgovoru na tužbu Ljubomira Vlajinića, UIO BiH je negirala da je vršen mobing, a da su premještaji bili u skladu sa internim propisima. Pravobranilaštvo BiH, koje je zastupalo UIO, tvrdilo je kako je Vlajinić u spornom periodu podnio samo dvije tužbe, koje je odbacio Odbor državne službe za žalbe. Istovremeno, UIO BiH je tvrdila da je Vlajinić sve vrijeme premještan na radna mjesta višeg ranga nego što je bio raspoređen prethodnim rješenjem?!

Međutim, Sud BiH nije poklonio vjeru ovakvim navodima Pravobranilaštva BiH i odbacio ih je u cjelosti. Na sudu je, između ostalog, izveden i dokaz iz kojeg se jasno vidjelo da je progon službenika UIO BiH uslijedio nakon što je magistrirao, nakon čega je premještan na radna mjesta sa lošim uslovima rada.

(Srpskinfo)

CATEGORIES
Share This