Zašto nova parlamentarna većina traži odlaganje lokalnih izbora u Crnoj Gori?

Zašto nova parlamentarna većina traži odlaganje lokalnih izbora u Crnoj Gori?

“Ova inicijativa, koja se sigurno ne bi mogla pojaviti bez dozvole, možda i uputstva, uobičajenih zapadnih „pokroviteljskih krugova“, još je jedan pokazatelj trenutnog vazalskog položaja naše države”, saopštio je za IN4S politički analitičar Boško Vukićević

U skupštinsku proceduru, 28. aprila, predat je Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se traži da lokalni izbori, umjesto u junu, budu održani 30. oktobra.

Podnosioci akta su poslanici Dragan Ivanović (SNP), Miloš Konatar (URA), Danijel Živković (DPS), Kenana Strujić Harbić (BS) i Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i oni traže usvajanje akta po hitnom postupku.

Predložene izmjene zakona, kako stoji u nacrtu akta, odnose se na izbore u Podgorici, Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu i Kolašinu, te u Gradskoj opštini Golubovci.

U obrazloženju se podsjeća na Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2020. godinu u kojem se navodi da „uprkos međupartijskom sporazumu da se lokalni izbori održavaju istog dana, pravni okvir još predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima”.

Podsjetimo, Đukanović je prethodno raspisao izbore u gotovo svim navedenim opštinama, i to za 5, 12. ili 19. jun.

Skupštinski odbori će preksjutra, 5. maja, razmatrati dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

Međutim, šta se zapravo krije iza inicijative o odlaganju lokalnih izbora koju je pokrenula nova parlamentarna većina, razgovarali smo sa političkim analitičarem Boškom Vukićevićem.

On je poručio za IN4S da ova inicijativa nije samo antidemokratska, već je i neustavna, kao što su, kako je rekao, već pojasnili neki domaći pravnici i analitičari.

„Ne može se produžavati mandat odbornicima u skupštinama opština kako se kome iz parlamentarne većine „ćefne“, narodski rečeno. U najmanju ruku je komično, ali i drsko obrazloženje predlagača za odlaganje, koje se sastoji u konstataciji da „ne treba sa izborima ići usred turističke sezone“, jer ono ne nalazi uporište kako u Ustavu i zakonima naše države, tako ni u uporednim iskustvima drugih evropskih zemalja.

No, ovdje treba istaći da je, iako deficitarna u ustavnosti i demokratičnosti, pomenuta inicijativa savršeno logična iz ugla posmatranja onih koji podržavaju novu manjinsku Vladu. Svim tim partijama nimalo ne odgovaraju lokalni izbori koji bi se održali u skorijem roku, prije svega – ne oni u Podgorici. Nije tajna, jer su ovih dana izašla i neka istraživanja javnog mnjenja, da bi kriminogena partija DPS u Podgorici doživjela pravu katastrofu, sa rezultatom koji bi bio značajno niži i od 30% glasača. Dakle, čak i kada bi joj se pridružile i sve stranke koje trenutno podržavaju manjinsku Vladu (što je u praksi nemoguće, imajući u vidu dramatično narušen koalicioni kapacitet te stranke), DPS bi bila miljama daleko od osvajanja većine u Podgorici. Uzevši u obzir trenutno ogorčenje građanstva zbog projekta nove manjinske Vlade, nema sumnje da se ni ostale partije – učesnice u novom eksperimentu, na izborima u Podgorici i u drugim gradovima ne bi proslavile. Stoga, inicijativa o odlaganju izbora ni najmanje ne iznenađuje, kao ni flagrantno kršenje Ustava, jer se ono ponavlja po ko zna koji put, prije svega od strane onih koji bi taj Ustav trebalo najviše da brane i poštuju, tj. parlamentarne većine (bilo koje)“, smatra Vukićević.

On ističe da pomenuta inicijativa, koja se sigurno ne bi mogla pojaviti bez dozvole, možda i uputstva, uobičajenih zapadnih „pokroviteljskih krugova“, još je jedan pokazatelj trenutnog vazalskog položaja naše države.

„Neprijatno je posmatrati u kolikoj mjeri takvi zapadni krugovi naš narod smatraju civilizacijski nedoraslim da vodi računa o sopstvenim interesima, a još je neprijatnije posmatrati većinu domaćih političara koji takav rasistički stav stranaca prećutkuju, i prilagođavaju mu se. Vazalski odnos naše države, u odnosu na pomenute zapadne adrese, započeo je sa diktatorom Milom Đukanovićem (i tada je služio zadovoljenju njegovih privatnih interesa), unaprijeđen je sa Zdravkom Krivokapićem i njegovim osobito mizernim inostranim politikama, dok će zablistati u punom sjaju, sve su prilike, s novom manjinskom Vladom. Na slobodnim ljudima Crne Gore je da na sve moguće načine utiču na sopstvene političke predstavnike kako bi dati vazalski položaj naše države bio okončan u najkraćem mogućem roku“, zaključio je Vukićević u razgovoru za naš portal.

Izvor: IN4S

CATEGORIES
Share This