Vladika Joanikije: Nijesmo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda

Vladika Joanikije: Nijesmo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda

Ova borba ne traje jedan dan, ili jedan sat, ova će borba trajati dugo. Ja znam zbog čega je narod povrijeđen, zato što je napadnuta Crkva, manje više mi sveštenici, mi smo prolazni, ali napadnuta je vjera. I ja razumijem narod.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije govorio je u emisiji Srpske RTV “Ogledalo”, autorke LJubice Gojković, o borbi za pravoslavlje u Crnoj Gori.

Vladika je govorio o značaju Svetog Vasilija Ostroškog u pravoslavnom svijetu, naročito za grad Nikšić, čiji je on zaštitnik, te da optužba da su on i osmorica nikšićkih sveštenika ugrozili zdravlje građana Nikšića, ne stoji, jer u vrijeme proslavljanja praznika Svetog Vasilija, Crna Gora je bila zvanično proglašena kao „slobodna zemlja od korone“.

„Iako je zvanično bila proglašena slobodna zemlja od korone, mjere su još postojale i mi nijesmo pozvali narod na litiju“, istakao je Vladika Joanikije. On je objasnio da su službe vršene u skladu sa mjerama, i da su gledali da izađu u susret i narodu, da odogovorimo na ljubav koju narod pokazuje prema crkvi i prema Sv. Vasiliju.

„Iako nijesmo pozivali da se narod okupi, u određeno vrijeme, kada se litija inače održava, došao je narod. Prosto se narod dogodio, i mi smo znali da su prekršene sve mjere, ali bez našeg poziva narod je došao. Taj narod je sazvao Sveti Vasilije, narodna ljubav prema Sv. Vasiliju je tu došla do izražaja“, kazao je Vladika Joanikije.

„I šta smo mi trebali, da izvrijeđamo narod, da razočaramo, da uradimo nešto što nama sveštenim licima, i crkvi Božijoj ne priliči. Mi smo samo sa narodom, izlazeći u susret njegovoj ljubavi prema Svetom Vasiliju, izašli u molitveni hod“, naglasio je Vladika.

Vladika je podsjetio da se sa te litije niko nije zarazio, već, kako je kazao, ta je litija i pomogla zdravlju, a narod najbolje zna kako Sveti Vasilije štiti i pomaže.

„Ova borba ne traje jedan dan, ili jedan sat, ova će borba trajati dugo. Ja znam zbog čega je narod povrijeđen, zato što je napadnuta Crkva, manje više mi sveštenici, mi smo prolazni, ali napadnuta je vjera. I ja razumijem narod“, naglasio je Vladika Joanikije.

„Nas stalno optužuju da razaramo državu, da ne priznajemo Crnu Goru, padaju optužbe redovno na nas od strane države, kazao je Vladika, i dodao da je lako vidjeti ko je šta uradio.

„Evo da vidimo šta je ko uradio, Mitropolit Amfilohije je 30 godina u Crnoj Gori, njegovo djelo je monumentalno i vidljivo, i kada dođe čovjek sa strane može samo da se divi. Naše svetinje su obnovljene, izgrađene nove. Mi smo ukrasili Crnu Goru. Mi ih nećemo nositi u Srbiju, nas optužuju za neko velikosrpstvo, mi koji smo sve dali za Crnu Goru“.

Nismo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda u Crnoj Gori, istakao je Vladika Joanikije.

IN4S

CATEGORIES
Share This

COMMENTS