Veseli(n) Veljović – „jatak“ ili „krvnik“ organizovanog kriminala!?

Veseli(n) Veljović – „jatak“ ili „krvnik“ organizovanog kriminala!?

MANS je svojevremeno podsjetio da su se, pored potpisivanja spornih ugovora i sumnji u nezakoniti politički angažman, za vrijeme mandata Veljovića u UP dogodila brojna ubistva, od kojih mnoga ni do danas nisu u potpunosti rasvijetljena

Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije i, prema svjedočenju Seifa Osmanagića – „kidač ušiju“ bukovičkih muslimana u pokušaju, a sada savjetnik predsjednika Crne Gore, osvrnuo se na pisanje medija da se njegovo ime pominje u presretnutoj telefonskoj komunikaciji grupe osumnjičene za napad na novinarku Oliveru Lakić.

Veljović je poručio da se radi o spekulacijama i poluistinama u namjeri dezinformisanja javnosti, te da ga “pripadnici kriminalne grupe pominju isključivo u negativnom kontekstu”, jer je, kako je kazao, doprinio njihovom “otkrivanju i hapšenju za druga krivična djela”.

Ipak, i letimičan pogled na Veljovićevu radnu biografiju mogao bi proizvesti utisak da ga za najodgovornija mjesta u crnogorskom bezbjednosnom sistemu nisu preporučili rezultati u borbi protiv kriminala, već dokazana sklonost ka „poslovanju“ nezgodnom po narod a krajnje „zgodnom“ po istaknute eksponente bivšeg režima, kao i slijepa odanost partiji i „vođi“.

Rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije, svakako, nisu.

Ubistva, bjekstva narko-bosova, rat klanova

MANS je svojevremeno podsjetio da su se, pored potpisivanja spornih ugovora i sumnji u nezakoniti politički angažman, za vrijeme mandata Veljovića u UP dogodila brojna ubistva (Srđana Vojičića u Podgorici 2006., Dejana Đukovića u Kotoru 2009., Dragana Dudića u Kotoru 2010., Ivice Šćepanovića i Dragana Bećirovića u Budvi 2011. godine,…), od kojih mnoga ni do danas nisu u potpunosti rasvijetljena.

Takođe, podsjećaju da su se u vrijeme kada je Veselin Veljović bio na čelu crnogorske policije dogodila i dva čuvena bjekstva narko bosova iz Crne Gore, Darka Šarića i Safeta Kalića.

U obračunu mafijaških klanova, koji se u najvećoj mjeri odvijao za vrijeme potonjeg „komandovanja“ Veselina Veljovića Upravom policije, poginulo je više desetina ljudi. Eksplozije su potresale centar Glavnog grada, hici iz vatrenog oružja odnosili živote i nevinih… A, ovo je samo jedna „kocka“ u „mozaiku“, koja govori da je Veljović malo, ili ništa, uradio da Crna Gora postane bezbijedno mjesto za život.

Neefikasne istrage napada na novinare (RSE)

Radio Slobodna Evropa je, u posebnom poglavlju teksta „Odlazak najmoćnijeg crnogorskog bezbjednjaka“, podsjetio:

– Nikada nije utvrđen motiv ni ko su nalogodavci ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića (2005).

– Nisu otkriveni nalogodavci i direktni izvršioci ubistva direktora dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića (2004). Za ovaj slučaj Veljović je ustvrdio da je operativno riješen, ali da je i “nepovratno izgubljen zbog profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca”.

„Rani radovi“ Veselina Veljovića

– U vrijeme Veljovićevog upravljanja policijom, podsjeća RSE, pretučen je novinar Tufik Softić u Beranama (2007) i direktor dnevnog lista “Vijesti” Željko Ivanović (2007).

– Veljovićevom vozaču i šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog prijetnji upućenih novinarki Oliveri Lakić. Lakić je prethodno, 2011. godine, pisala o švercu duvana iz fabrike “Tara” iz Mojkovca, a 8. maja 2018. godine, ispred ulaza zgrade u kojoj živi, pucano je na Lakić, koja je tom prilikom i ranjena.

Nadamo se da će šira javnost uskoro saznati i pravu ulogu Veljovića u presretnutim razgovorima, kao i da će neki drugi sudovi, za razliku od cetinjskog, biti skloniji da vjeruju dokazima, nego Veljovićevoj „časnoj“ riječi.

in4s

CATEGORIES
Share This