U Zelenici će biti sidrište za kruzere

U Zelenici će biti sidrište za kruzere

Prvi kruzeri bi u Luku Zelenika, kako smatram, mogli uploviti već tokom ove turističke sezone- istakao je Božio Ukropina direktor Agencije za gazdovanje lukom

Nakon sastanka predstavnika Opštine Herceg Novi sa rukovodstvom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, dogovoreno je da Morsko dobro tokom naredne sedmice Agenciji za gazdovanje lukom dostavi Nacrt predugovora tendera za akvatorijum gradske luke Škver. Prema riječima Boža Ukropine direktora Agencije za gazdovanje lukom, na ovakav način bi dobili dvogodišnji ugovor za upravljanje kompletnim akvatorijumom luke Škver, a kao grad došli u poziciju da počnu da planiraju taj prostor od kojeg bi svi imali koristi.Ukropina ističe da saradnjom Morskog dobra i lokalne samouprave Gradska luka Škver može postati održiv sistem.

– Nadam se da će na narednoj sjednici lokalnog parlamenta biti proglašen javni interes u obalnom dijelu luke Škver, čime bi se i pravno zaokružili svi uslovi da grad Herceg Novi preuzme luku u punom kapacitetu – kazao je Ukropina.

Valja podsjetiti da Gradskom lukom raspolažu tri subjekta Agencije za gazdovanje lukom Škver, Brodarsko društvo „Jugole Grakalić“, koji vezove opredjeljuje za sportska plovila i ribare, i PVK „Jadran“.

Na sastanku je, pojašnjava Ukropina, bilo riječi i o obezbjeđenju sidrišta u luci Zelenika za prijem kruzera.

-Postoji modalitet da dok se ne riješi pitanje Luke Zelenika, sidrište kojim inače upravlja Javno preduzeće Morsko dobro bude u funkciji dolaska turista. Čekamo samo nadležne državne institucije, a Morsko dobro je dalo saglasnost da se, u slučaju dozvole sidrenja kruzera u Zelenici, putnici prevoze manjim brodovima do Gradske luke Škver, odakle bi išli u razgledanje grada i dalje izlete. Ne radi se samo o tome da imate rezervnu varijantu zbog bezbijednosti u slučaju loših vremenskih uslova, već i potrebi određenih agencija i želji da se negdje na pola puta između Dubrovnika i Kotora nađe još jedna lokacija, kao što je Herceg Novi, koji bi svakako bio interesantan turistima koji dolaze kruzerima. Prvi kruzeri bi u Luku Zelenika, kako smatram, mogli uploviti već tokom ove turističke sezone– istakao je Ukropina

Sidrište u zeleničkoj luci biće prelazno rješenje dok se ne nađe najbolje i trajno, da plovni putevi ne budu ugroženi.

IN4S

CATEGORIES
Share This