U Kotoru sezona još traje, a u kasi već 765 hiljada eura

U Kotoru sezona još traje, a u kasi već 765 hiljada eura

Ove godine boravišna taksa bila je planirana na 250 hiljada eura, a već je inkasirano skoro 400 hiljada, ističe Jovan Ristić, direktor TO Kotor

U Turističkoj organizaciji Kotor zadovoljni su ovogodišnjim poslovanjem, jer su već krajem septembra premašili prihod planiran za 2021. godinu.

– Prihodi za ovu godinu su po svim osnovama projektovani na iznos od 640.000 eura, a mi smo već krajem septembra ostvarili skoro 765.000 eura, pa možemo reći da smo u finansijskom smislu uspješno prošli ovu turističku sezonu. Ukoliko i postsezona bude na nekom normalnom nivou, mogli bismo da dostignemo i planirano kada su u pitanju bedemi, saopštio je za “Dan” direktor TO Kotor Jovan Ristić.

image

JOVAN RISTIĆ

-B.M.

Precizirao je da je ove godine boravišna taksa bila planirana na 250 hiljada eura, a da je već inkasirano skoro 400 hiljada eura što je, ističe, postignuto zahvaljujući blagovremenom otvaranju punktova za naplatu i radom na terenu.

– Što se tiče turističke takse, plan je bio na 170 hiljada eura, a sada smo na 208 hiljada eura naplate. Ono što je bilo očekivano, to je da je naplata izletničke takse manja od planirane, jer su ove godine izostali kruzeri, kao i značajnija posjeta izletnika iz susjednih država. Dakle, naplata ove takse projektovana je na 150 hiljada eura, a u ovom trenutku smo na 72,5 hiljada eura naplaćenih. Članski doprinos je poseban vid naplate koji je vezan za privrednike i njihove prihode. Planirani prihod ove godine bio je 20 hiljada eura, a mi smo sada na 44 hiljade eura naplaćenih, rekao je Ristić dodavši da je po osnovu posjeta bedema do sada prihodovano nešto preko 40 hiljada eura, od predviđenih 50 hiljada eura.

Pohvale brojne, primjedbe samo zbog smeća

Pohvale su se ove sezone, između ostalog, odnosile na Kotor kao destinaciju, prirodne ljepote, kulturno-istorijske spomenike, odnos zaposlenih u svim privrednim granama oslonjenim na turizam, čistoću morske vode, izdavaoce smještaja kao domaćine, poznavanje jezika.

– Problem sa kojim se i dalje susrećemo je odlaganje smeća na mjestima koja za to nisu predviđena, i u vrijeme koje nije za to predviđeno, pogotovo u Starom gradu. Imamo i dalje mnogo pritužbi na divlje deponije pored puteva, dio primjedbi vezan je za buku u Starom gradu, ali u mnogo manjem omjeru nego ranijih godina, kao i na neuređenost dijela kupališta koja su u urbanim sredinama, a koja nisu pod zakupom – kaže Jovan Ristić.

Osvrćući se na strukturu gostiju, kaže da je ove godine do kraja septembra najveći broj njih dolazio iz Srbije, i to više od 27 odsto, zatim iz Ukrajine 15 odsto, Ruske Federacije 11 odsto, iz Bosne i Hercegovine šest odsto, iz Poljske četiri odsto.

Na Kotorskoj rivijeri, kaže, trenutno odmara oko 1.800 gostiju, od čega je njih oko 800 smješteno u hotelima. Trenutno je u gradu otvoreno svih četrdesetak hotela, a TO će 1. novembra raspolagati podatkom o broju onih koji će raditi i u zimskom periodu.

Ristić kaže da i u postsezoni, tačnije do kraja oktobra, očekuju određeni broj izletnika, ali da se u perspektivi ne mogu nadati dodatnom broju kruzera jer imaju najave za tek nekoliko uplovljavanja.

– Već sredinom decembra i do sredine januara možemo računati na zimsku sezonu i na goste koji će biti tu zbog programa koje smo pripremili, a onda nastavljamo dalje, tradicionalni karneval i sve ostalo – zaključuje Ristić.

Dan
CATEGORIES
Share This