U imenu Božijem je sud i pravda: Dvije godine od protesta koji je prerastao u veličanstvene litije za odbranu svetinja!

U imenu Božijem je sud i pravda: Dvije godine od protesta koji je prerastao u veličanstvene litije za odbranu svetinja!

Pred Skupštinom vladika Metodije je pročitao proglas Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, a Mitropolit Amfilohije je tada pozvao poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju zakona za čije povlačenje je već tada peticiju potpisalo 100 000 građana Crne Gore

Poslije Trojičindanskog i Svetovasilijevskog sabora, a uoči rasprave u Skupštini Crne Gore, protiv spornog diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici je 24. decembra 2019. godine održan protest koji će kasnije prerasti u dostojanstvene litije za odbranu svetinja, koje su Crnu Goru vratile sebi i svojim korijenima.

Naime, tog utorka (24. decembra 2019. godine) dok je Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore zasjedao, i usvojio predlog diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čime su stvoreni uslovi za plenarnu raspravu koja je počela sjutradan, 25. decembra, stotine sveštenika i monaha predvođeni Visokopreosvećenim Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i Preosvećenim vladikama budimljansko-nikšićkim Joanikijem i dioklijskim Metodijem, ispred parlamenta su izrazili svoj protest, apelujući na poslanike da ne glasaju za bezakonje i da ispoštuju glas naroda „Vox populi — Vox Dei“ (glas naroda – glas Božiji).

Arhijereji sa sveštenstvom i monaštvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke od podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja došli su litijski pod sloganom: U imenu Božijem je sud i pravda! (Sv. Petar Cetinjski).

 

Pred Skupštinom vladika Metodije je pročitao proglas Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, a Mitropolit Amfilohije je tada pozvao poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju zakona za čije povlačenje je već tada peticiju potpisalo 100 000 građana Crne Gore.

 

„Za krst časni i slobodu časnu, na tome je utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena. Na ovo podsjećamo parlament – njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nijesmo ovdje ni protiv koga nego da izrazimo poštovanje ovom domu“, kazao je mitropolit.

 

„U imenu Božjem je sud i pravda, a to piše i na transparentu koji nose monahinje. Naše sestre nose ovu poruku. One ugrađuju svoju mladost u obnovu svetinja i duša. Ova istina velika svejdoči i nama i ovom parlamentu da su samo oni zakoni koji se temelje na ovoj velikoj istini. Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore“, poručio je tada mitropolit Amfilohije.

U Skupštini Crne Gore u noći između 26. i 27. decembra, 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a izglasali su Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

 

Protesti koji su te noći počeli zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pretvorivši se u nezaustavljivu snagu koja je 30. avgusta dovela do pada onih koji su bili odgovorni za njegovo donošenje, postali su svjetla tačka savremene crnogorske istorije.

Godinu dana od donošenja diskriminatornog zakona, novoizabrana demokratska Vlada Crne Gore 17. decembra 2020. godine, na svojoj trećoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, da bi ga nakon toga dostavila Skupštini Crne Gore, radi donošenja po skraćenom postupku.

(Svetigora/IN4S)

 

CATEGORIES
Share This