“Treba da se zna ko ih je podizao” Mitropolit Joanikije poručio da su svetinje na Kosmetu u velikoj opasnosti

“Treba da se zna ko ih je podizao” Mitropolit Joanikije poručio da su svetinje na Kosmetu u velikoj opasnosti

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, Svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru, odakle je poručio da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti.

Mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene, naglasio je vladika Joanikije.

Vladika je naveo da zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da nasilno stvori takozvanu državu Kosovo, a onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu takozvanu državu.

– Sadašnje vlasti u Prištini hoće da otmu svetinje. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božiji ugodnici – Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svjedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje – istakao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je naveo da srpske svetinje na Kosmetu pripadaju i duhovnom i kulturnom blagu Evrope i svijeta, ali da treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg Boga su podizane.

– Mora sve imati svoje ime. Ne može biti nikako drugačije – poručio je mitropolit Joanikije i istakao da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i Crkvi njegovoj i nikom drugom.

Vladika je istakao da je srpski narod kao jednu od najvećih srpskih svetinja uvijek pominjao manastir Dečane.

– Neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima – poručio je mitropolit Joanikije.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This