Teren više ne prepoznaje DPS: Aferama i ucjenama decenijama krčili put do pobjede

Teren više ne prepoznaje DPS: Aferama i ucjenama decenijama krčili put do pobjede

Apsurdno, gotovo groteskno zvuči da partija poznata po aferi “jedan zaposleni četiri glasa” za svoj katastrofalni rezultat na lokalnim izborima optužuje SNP i URU da su “brutalno zloupotrebljavale državne resurse”

Nakon brutalnog poraza na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju Demokratska partija socijalista optužila je partije trenutne parlamentarne većine da su grubo zloupotrebljavale državne resurse.

Apsurdno, gotovo groteskno zvuči da partija poznata po aferi „jedan zaposleni četiri glasa“ za svoj katastrofalni rezultat na lokalnim izborima optužuje SNP i URU da su „brutalno zloupotrebljavale državne resurse“.

Prvi među gubitnicima oglasio se poslanik Predrag Bošković koji je kazao da je ponosan(?!) na rezultat te partije na lokalnim izborima u Beranama, ali da ga brine brutalna zloupotreba državnih resursa.

„Nikada do sada za ovih 30 godina višestranačja u Crnoj Gori se nije desilo da policija upada u štab jedne političke partije i onemogućavanja iste da radi svoje poslove koji su joj propisani zakonima Crne Gore. To se juče desilo u Beranama. Aktivisti su nam privođeni samo zato što su pripadnici naše partije”, rekao je Bošković za portal „Standard“.

I Milov ‘tić Miloš Nikolić očajava zbog loših rezultata partije i ističe da se u Ulcinju zloupotrebljavao bezjednosni sektor.

Prema prijavama članova DPS-a, crnogorska policija je tokom izbornog dana u Ulcinju saslušavala građane, pristalice DPS-a, na ulicama Ulcinja, bez ikakvog povoda, što su u DPS-u ocijenili kao ,,politiku svojevrsnog zastrašivanja“.

DPS decenijama imao neprimjerenu prednost zbog zloupotrebe položaja i državnih resursa
I dok kod većine poslanika DPS vlada kolektivna „amnezija“ podsjetićemo ih da su upravo oni ti koji su godinama beskrupulozno rabili državne resurse tokom izbornih procesa. To je između ostalog i više puta konstatovano u brojnim izveštajima OEBSA.

„DPS na parlamentarnim izborima (2020) imala je neprimerenu prednost kroz različite oblike zloupotrebe položaja i državnih resursa i velike medijske pokrivenosti, saopštili su međunarodni posmatrači.

Iako su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni transparentno i efikasno, „široka zloupotreba položaja i državnih resursa dala je vladajućoj partiji neupitnu prednost u atmosferi intenzivno polarizovane rasprave o nacionalnom identitetu i crkvi“, navodi se u preliminarnim zaključcima međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR.

Jedan zaposleni, četiri glasa
Vladajuće stranke mjesecima pozivaju državno tužilaštvo da istraži aferu partijskog zapošljavanja.

Ranije objavljeni tonski snimci sa sjednica DPS sugerišu da je postojao plan i strategija privlačenja birača zapošljavanjem sopstvenih članova i simpatizera preko Zavoda za zapošljavanje.

Podsjetimo Zoran Jelić bivši direktor Zavoda za zapošljavanje je na sjednici DPS govoreći o strategiji zapošljavanja simpatizera svoje partije, između ostalog izveo jasnu računicu koliko partija dobija glasova na izborima zapošljavanjem jednog građanina, a koliko istovremeno opozicija gubi glasova na parlamentarnim izborima.

„Jedan zaposleni – to su 4 glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka smanjili smo njima jedan glas, a nama povećali i tu je dio porodice. ‘Ajmo tom čovjeku da pomognemo da se zaposli i imaćemo efekat ova 4 glasa za DPS“, rekao je.

Objavljene snimke i optužbe da se radi o jasnom dokazu o zloupotrebi institucija u izborne svrhe komentarisao je bivši ministar Branimir Gvozdenović, koji je u vrijeme partijske strategije zapošljavanja bio direktor DPS-a, a za koga ova strategija predstavlja brigu za standard građana, a nikako aferu.

„I ja to ne bih nazvao nikakvom aferom. Ja bih to nazvao jednom jasno izraženom politikom koja je jasno definisana u našem programu, a naš program jeste kako povećati kvalitet života i kako obezbijediti nova zapošljavanja“, istakao je Gvozdenović.

Afera Koverta

Zapošljavanje pred izbore, pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba socijalnih davanja, samo su neki od načina na koji je Demokratska partija socijalista (DPS) prikupljala glasove, na koje kritičari vlasti godinama ukazuju.

“Kupovini” izborne pobjede vladajuće stranke prethodnih godina svjedočile su brojne objelodanjene afere – bez kazne, odnosno praktično bez pravosnažnih sudskih presuda.

Od poslednjih izbora, najveću “prašinu” je podigla afera “Koverta”, čiji su glavni akteri vlasnik Atlas grupe Duško Knežević i visoki funkcioner DPS-a Slavoljub Stijepović. U januaru 2019. godine IN4S objavio je snimak na kojem se vidi koji kako Knežević daje Stijepoviću kovertu sa novcem u iznosu od navodno blizu 100.000 evra za finansiranje lokalnih izbora u Podgorici.

 

Protiv Kneževića je Tužilaštvo podnijelo nekoliko optužnica pred crnogorskim sudovima, a Specijalno državno tužilaštvo jepodiglo optužnicu protiv aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Slavoljuba Stijepovića.

Bivšem gradonačelniku Podgorice se na teret stavlja krivično djelo pranje novca.

„Teren te ne prepoznaje“
Da su institucije Crne Gore teško oboljele od partitokratije nije činjenica koja može iznenaditi bilo koga. Ipak, u dijelu ”nesvrstane” javnosti još uvijek postoji dilema o razmjerama partitokratske korupcije.

Na primjer, Vojska Crne Gore je jedna od institucija koja kod građana inercijalno pobuđuje doživljaje časti i profesionalizma. O tom se čak u određenoj mjeri moglo govoriti do dolaska Predraga Boškovića na čelo Ministarstva odbrane.

Od toga trenutka počinje potpuno urušavanje sistema, čistke na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi.

Audio snimak koji je IN4S objavio nesporno i bjelodano svjedoči koliko je Bošković partijski korumpirao Vojsku Crne Gore i time potpuno srozao ugled, a onda i profesionalnu sposobnost te institucije. Naime, u njemu se otkriva da ”put” do angažmana i ”profesionalnog” napretka u Vojsci Crne Gore vodi preko mjesne partijske ćelije DPS-a.

Odnosno preko provjere koja se interno kodira kao ”prepoznavanje terena”. U konkretnom slučaju, Dušica Vulić, osoba od očiglednog povjerenja Boškovića u mjesnoj kancelariji DPS-a Zagorič vrši redovne provjere budućih i sadašnjih pripadnika Vojske Crne Gore, kako bi nakon njene ocjene ”sa terena” vrh na čelu sa Boškovićem donoio odluku da li će neko bit primljen ili dobiti unapređenje.

 

Ucjene, zastrašivanja i prijetnje otkazima godinama su bili glavni mehanizmi partije kojoj rejting strmoglavo pada. Do konačnog pada.

IN4S

CATEGORIES
Share This