Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

Temeljni ugovor danas na sjednici Sinoda SPC

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prva rukom mitropolita Amfilohija, koji ju je uputio Vladi Crne Gore još prije deset godina, u vrijeme režima Mila Đukanovića. Na verziji prije sadašnje radio je crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić

Temeljni ugovor između SPC i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran u četvrtak, tj. danas, na sjednici Sinoda, javlja Blic. rs.

Posle niza varnica i nesuglasica oko toga šta je temeljni ugovor, ko, kada i gdje treba da ga potpiše, ugovor je konačno usvojila Vlada Crne Gore, a potom poslat u beogradsku Patrijaršiju 22. jula.

Temeljnim ugovorom se sa određenom vjerskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i ustanovljava koji su vjerski praznici i državni.

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prva rukom mitropolita Amfilohija, koji ju je uputio Vladi Crne Gore još prije deset godina, u vrijeme režima Mila Đukanovića. Na verziji prije sadašnje radio je crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić.

U međuvremenu je usvojen i najvažniji pravni akt kada je riječ o verskim zajednicama u Crnoj Gori – Zakon o slobodi vjeroispovesti. Prethodni, koji je oduzimao prava SPC i zbog kog su otpočele litije koje su dovele do rušenja režima Mila Đukanovića, praktično je srušen. Temeljni ugovor je niži pravni akt koji su potpisale sve tradicionalne vjerske zajednice u Crnoj Gori, osim SPC.

Glavne odredbe predloga temeljnog ugovora
Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1219. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

– Ugovor potpisuju Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

– Ukoliko se vodi postupak ili istraga krivične prirode protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obavještavaju nadležnog episkopa.

– Crkva ima svoju autonomiju, što praktično znači da samostalno i slobodno donosi odluke koje se tiču crkvenog života.

– SPC samostalno može da formira škole, odnosno Bogoslovije. Mijenjanje i ukidanje Eparhija (trenutno četiri na prostoru CG) je u nadležnosti Sabora.

– Kada je riječ o prodaji imovine, najednostavnije rečeno, ako bi SPC htjela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.

– Za gradnju vjerskog objekta neophodna je saglasnost nadležnog episkopa. Bez te saglasnosti Vlada neće ni razmatrati zahtjev.

– Najveća izmjena u predlogu koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, koji nije prošao Vladu, jeste u državnim praznicima. U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi vjerski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U verziji koja je pred Sinodom danas, vjerski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.

– Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama i Katoličkom crkvom zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade. Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

IN4S

CATEGORIES
Share This