Švajcarci uskoro pokreću rudnik kod Mojkovca; investicija oko 150 miliona evra, posao za više od 500 radnika

Švajcarci uskoro pokreću rudnik kod Mojkovca; investicija oko 150 miliona evra, posao za više od 500 radnika

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, smatra da će projekat novog rudnika uz sve precizno određene mjere i uz poštovanje najvećih ekoloških standarda biti od velikog značaja za privredni razvoj Mojkovca

Ponovno otvaranje rudnika olova i cinka u Mojkovcu, daće novi život tom gradu – to je ocjena predsjednika Opštine Mojkovac, Veska Delića. Naime, kompanija Tara Resources namjerava da pokrene novi rudnik u Mojkovcu, koji će prema njihovim riječima uposliti više od 500 radnika.

„Kao što smo i najavili, kompanija Tara Resources planira otvaranje novog rudnika cinka u opštini Mojkovac. Planirani rudnik Brskovo ima potencijal da bude jedan od vodećih rudnika ovoga tipa na Balkanu, i značajan novi rudnik cinka u Evropi; uglavnom će proizvoditi koncentrate cinka, kao i koncentrate olova i bakra koji sadrže srebro“, kazali su za IN4S iz ove komapnije.

Na ranije najave o otvaranju rudnika, lokalni ekolozi su imali jak otpor toj ideji, pa su organizovali više protesta. Međutim, iz ove komapnije su više puta kazali da će najstrožije poštovati ekološke propise Evropske unije u toj oblasti.

„Kompanija je trenutno u fazi izrade kapitalnog rudarskog projekata, kao i procjena uticaja na životnu sredinu, sve sa ciljem dobijanja odobrenja, dozvole i saglasnosti za eksploataciju. Ispitivanje trenutno raspoloživih resursa ukazuje na mogućnost poslovanja i duže od 15 godina, dok je daljim istraživanjem moguće i dodatno produžiti dužinu poslovanja. Implementacijom najboljih praksi upravljanja životnom sredinom, uticaji na spoljno okruženje biće minimalni, a pozitivni uticaji na životnu sredinu postići će se promjenama u odnosu prema životnoj sredini naslijeđenim iz prethodnih rudarskih operacija“, navode iz ove kompanije.

Prema njihovim riječima, ovaj projekat će imati značajan uticaj na zapošljavanje i razvoj zajednice Mojkovac, sjevernog regiona Crne Gore, ali i šire.

„Kroz operacije, rudnik bi značajno doprinio crnogorskom bruto odmaćem proizvodu (BDP), generišući prihode od izvoza od oko 100 miliona evra godišnje, čime bi kompanija bila jedan od najvećih crnogorskih izvoznika kao i neko ko doprinosi poreskom sistemu. Po završetku projekta, lokacija će doživjeti sveobuhvatnu restauraciju i pejzažnu sanaciju sadnjom zelenila i stabala, te će na taj način biti kompletno uklopljena u okolni prirodni ambijent“, pojašnjavaju iz Tara Resources.

Na pitanje IN4Skoliko je novca do sada uloženo u sam projekat, iz kompanije ističu da je u pripremne radove za rudnik Brskovo uloženo je 25 miliona evra, zaključno sa septembrom 2022. godinom, a da očekivana investicija izgradnje iznosi oko 150 miliona evra, i odnosi se na otvoreni kop kao i novo postrojenje za preradu rude.

Iz kompanije su nam kazali da su naišli na razumijevanje lokalne samouprave.

„Kompanija Tara Resources je preuzela projekt 2018. godine, jer smo vidjeli njegov snažan potencijal i od tada smo uložili više od 25 miliona evra u bušenja, tehničke i ekološke studije, s lokalnim i međunarodnim stručnjacima, kako bismo potvrdili profitabilnost projekta. Pored kreirnja novih radnih mjesta, naša kompanija se zalaže za zaštitu okoline i vodi se vodećim međunarodnim praksama, naročito u upravljanju otpadom i vodom. Poznato je da u okolini postoje stara odlagališta otpadnih stijena, otvorene jame i podzemni tuneli. Vođeni vodećim ekološkim praksama i tehnologijama, cilj nam je da saniramo te probleme i uhvatimo i tretiramo svu kontaminiranu vodu. Sve ovo doprinosi dobroj saradnji sa Opštinom Mojkovac kao i lokalnom zajednicom i njihovom prepoznavanju značaja rudnika za razvoj Mojkovca. Srećni smo da vidimo podršku koju dobijamo u naporima da rudniku vratimo stari sjaj regiji Brskovo poznatoj po dugoj istoriji rudarstva“, pojašnjavaju.

Takođe, iz kompanije kažu da usko sarađuju sa Vladinim institucijama kako bi osigurali da su ispunjeni svi zahtjevi neophodni za pribavljanje dozvola i saglasnosti.

„Nakon što se dobiju sve dozvole, prije nego što rudnik počne s radom, za izgradnju će biti potrebno otprilike dvije godine. Rudnik će generisati oko 530 novih radnih mjesta i to dugoročno. Dodatno, kako bi osnažili i uvećali broj zaposlenih sa lokalnog tržišta rada, radimo i na kreiranju posebnih programima obuke, koji će podržati razvoj ljudskih resursa na sjeveru Crne Gore potrebnih za ovaj projekat“, zaključuju iz ove komapnije.

 

On smatra da je projekat novog rudnika uz sve ove precizno određene mjere i uz mišljenje stručnjaka, jedan od projekata koji će odrediti da li će novog iseljavanja iz Mojkovca biti. Lokalna uprava, tvrdi, biće na usluzi svim invenstitorima, koji donose ideje o razvojnim projektima.

Delić: Rudnik će pokrenuti razvoj privrede
Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, smatra da će projekat novog rudnika uz sve precizno određene mjere i uz poštovanje najvećih ekoloških standarda biti od velikog značaja za privredni razvoj Mojkovca.

„Otvaranje rudnika je, uz skijalište, jedan od dva projekta, koji, daju razloge za optimizam kada je riječ o budućnosti Mojkovca. Intezivirani su razgovori sa predstavnicima kompanije Tara Resources kako bi se mi, kao lokalna samouprava upoznali sa svim detaljima ovog veoma važnog projekta, ne samo za Mojkovac, već i za Crnu Goru“, kaže Delić za IN4S.

Delić je istakao da, ukoliko se ispoštuju svi ekološki standardi, što je i rečeno u ranijim razgovorima sa njima, lokalna samouprava daće snažnu podršku tom projektu, koji bi zaista oživio privredu u Mojkovcu.

„Stanovnici Mojkovca moraju biti jasno upoznati sa benefitima, uz naglašenost da svi propisani ekološki standardi moraju biti u potpunosti ispoštovani. Projekat mora biti potpuno transparentan i svakako podložan konstruktivnoj kritici, i baziran na ozbiljnoj studiji“, ističe Delić.

Sa ovim projektom upoznato je i Ministarstvo kapitalnih investicija.

Ministar Ervin Ibrahimović rekao je da vjeruje da ovakvi projekti pružaju mogućnost razvoja privrede, ne samo Mojkovca, nego cijelog kraja.

„Međutim, podsjetiću koliko je važno, da uz razvoj privrednih aktivnosti vodimo računa o uticaju koje one imaju na životnu sredinu. Renome kompanije i prezentacija dizajna postrojenja i procesa rada pokazuju ozbiljnost i odlučnost menadžmenta, da utiču ne samo na privredni rast, nego na zajednicu u cjelini“, kazao je Ibrahimović.

Podsjetimo, raniji rudnik olova i cinka Brskovo radio je od 1976. do 1991. godine. Zapošljavao je blizu 700 radnika.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This