Šta znači dolazak Eskobara u Crnu Goru dan nakon izbora manjinske Vlade…

Šta znači dolazak Eskobara u Crnu Goru dan nakon izbora manjinske Vlade…

“Američka administracija više i ne želi da sakrije namjeru da želi da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori”, istakao je za IN4S politički analitičar Boško Vukićević

Specijani predstavnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar dolazi u Crnu Goru 29. aprila, kao dio tima koji će u zvaničnoj posjeti pratiti pomoćnicu državnog sekretara SAD-a iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfrid.

“Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Eskobar na sastancima u regionu pratiće pomoćnicu državnog sekretara”, izjavio je za Tanjug portparol Stejt departmenta.

“Posjeta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvale što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći i tome što je zatvorila vazdušni prostor za ruske avione”, navodi se u najavi Stejt departmenta.

Interesantno, posjeta će uslijediti dan nakon nezakonitog sazivanja sjednice Skupštine Crne Gore, kada je najavljen izbor manjinske Vlade i flagrantno prekrajanje izborne volje građana Crne Gore od 30. avgusta 2020. godine.

Takođe, juče je mandatar i lider GP URA, Dritan Abazović, dostavio Skupštini program rada 43. Vlade.

Tajming posjete Gabrijela Eskobara i Karen Donfrid nije iznenađujući, jer njihov dolazak u Crnu Goru treba da se desi dan nakon predviđenog zasijedanja Skupštine. U aktuelnoj situaciji stvari su ogoljene do kraja: američka administracija više i ne želi da sakrije namjeru da želi da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori. U ovom slučaju, dolazak američkih zvaničnika neposredno prije formiranja tzv. manjinske Vlade potvrđuje njihovu volju, vjerovatno i naređenje, da i nova crnogorska izvršna vlast mora, prije svega, služiti ispunjavanju američkih nacionalnih interesa. Nije za isključiti da će američki zvaničnici iskoristiti priliku da i direktno učestvuju u odabiru personalnih ministarskih i drugih rješenja manjinske Vlade u formiranju, prokomentarisao je za IN4S najavu dolaska Garbijela Eskobara u Crnu Goru, politički analitičar Boško Vukićević.

Kao potvrda ovakve teze, dodaje Vukićević, može da nam posluži i situacija koja se odigrala krajem oktobra prošle godine, koja se odnosila na odlazeđu Vladu profesora Krivokapića, kada je gospodin Eskobar pred članovima Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog kongresa obznanio da se „Vlada Crne Gore obavezala da svako ime koje treba da bude postavljeno na neku funkciju mora imati saglasnost Amerike“.

Kleptokratska
Boško Vukićević
„Dakle, jedini novitet u osvit formiranja nove crnogorske Vlade jeste formalan način na koji SAD objavljuju svoju ulogu vlastelina, i ulogu Crne Gore kao njihovog vazala. Dok se ranije, pa i u vrijeme diktatorskog DPS-a, takav vazalski odnos makar formalno prikrivao, pa se o prekomjernom „uticaju ambasada“ samo nagađalo, danas je situacija krajnje transparentna. Osim toga, i u samoj najavi Stejt departmenta za posjetu Crnoj Gori, navodi se da će se delegacija našoj zemlji „zahvaliti zbog uvođenja sankcija Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na zatvaranju vazdušnog prostora za ruske letjelice“. Drugim riječima, SAD zahvaljuju crnogorskim vlastima što su donijele još jednu odluku koja je saglasna sa američkim nacionalnim interesima, dok istovremeno ugrožava nacionalne interese Crne Gore, tj. domaću privredu i turizam. Postavlja se pitanje: zašto su se SAD odlučile da na ovako ogoljen i javan način našu državu predstavljaju kao sopstvenog vazala? Jedan od odgovora može biti u vezi sa aktuelnom ratnom situacijom u Ukrajini: Amerika želi na brutalan način da upozori i disciplinuje sve nekadašnje najvjernije ruske saveznike i prijatelje, kao što je Crna Gora. Američki zvaničnici šalju poruku da u našoj zemlji, koju oni smatraju svojom kolonijom, ne važe pravila demokratije, već važi samo ono što kaže Amerika. Drugi odgovor za uspostavljanje formalnog kolonijalnog odnosa prema Crnoj Gori leži u činjenici da sa crnogorske strane, makar institucionalne, nije bilo nikakve reakcije na takvo američko gaženje demokratskih načela u našoj državi“, smatra Vukićević.

Zaista, ističe on, ne postoji racionalno objašnjenje zašto, nakon veličanstvene pobjede slobodnih ljudi nad diktaturom Mila Đukanovića 30. avgusta 2020. godine, nijedan predstavnik nove crnogorske vlasti nije javno istupio protiv takvog kršenja demokratskih pravila u našoj zemlji, i protiv takvog potcjenjivanja i ponižavanja Crne Gore i njenih građana od strane SAD?

„Ne samo da niko nije istupio protiv takvog gaženja demokratije, već su svi svesrdno izvršavali američka i zapadna naređenja, najčešće protiv interesa sopstvenih građana. Radi se o svojevrsnoj misteriji: da li je za takvo antinarodno ponašanje crnogorskih vlasti odgovoran banalni strah, neka vrsta ucjene, uobičajena korupcija, ili nešto sasvim drugo – vrijeme će pokazati. Bilo kako bilo, ostaje nada da će, nakon novog antidemokratskog eksperimenta u vidu manjinske Vlade, kao i nakon novih izbora, biti uspostavljena neka izvršna vlast koja će inostranim uzurpatorima narodne volje, makar u određenim situacijama, znati da kaže – NE!““, zaključio je u izjavi za naš portal Boško Vukićević.

IN4S

CATEGORIES
Share This