Šta nudi nova Vlada – Temeljni ugovor ili „temeljnu“ prevaru građana

Šta nudi nova Vlada – Temeljni ugovor ili „temeljnu“ prevaru građana

„Demokratska partija socijalista (DPS) neće dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC koji je suprotan interesima i pravnom sistemu države Crne Gore, poručio je poslanik DPS-a, “patriota” Miloš Nikolić

Od političkih subjekata, koji su odbranu svetinja od pohlepe Demokratske partije socijalista i satelita promovisali kao prioritetan cilj, u novoj Vladi naći će se samo Socijalistička narodna partija. Međutim, već po objavi da će sjednica Skupštine uskoro biti zakazana, a nova Vlada pod „mentorstvom“ DPS-a izglasana, postalo je jasno da u okviru nove većine postoje temeljne razlike u pogledu potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Buduća manjinska vlada odluke će donositi prostom većinom, što se odnosi i na potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, kazao je potpredsjednik SNP-a i poslanik te partije Dragan Ivanović, u emisiji “Link”, Radija Crne Gore.

On je kazao da su svi konstituenti potpisali novi Sporazum o radu manjinske vlade, za period za koji ona bude funkcionisala, a kojim je definisano i to pitanje. Na pitanje da li je SNP-u prihvatljiv predlog SDP-a da se o Temeljnom ugovoru sa SPC odlučuje dvotrećinskom većinom na Vladi, Ivanović odgovorio: NE.

“Mi smo uspjeli da izdejstvujemo da se to skine iz Sporazuma i to neće biti sastavni dio Sporazuma, odlučivaće se prostom većinom na vladi, pa i o tom. Mi smo kao prioritet i na prvo mjesto stavili Temeljni ugovor. Potpuno smo svjesni da je Temeljni ugovor trebalo da potpiše prethodna vlada”, poručio je Ivanović.

Ivanoviću je povjerovao portparol Socijaldemokrata, Nikola Zirojević, i putem Tvitera iskazao negodovanje zbog mogućnosti da se SPC omogući ono što je prethodno omogućeno svim tradicionalnim vjerskim zajednicama.

„SNP je uspio da izdejstvuje da se iz sporazuma nove parlamentarne većine izbriše obaveza odlučivanja dvotrećinskom većinom članova Vlade kada je riječ o potpisivanju ugovora sa crkvom Srbije…“, tužno je „procvrkutao“ Zirojević.

Ipak, ako je vjerovati portparolu DPS-a, Milošu Nikoliću, bogoborci su se pobrinuli da Temeljni ugovor, bar onaj koji bi bio prihvatljiv za SPC, ne bude potpisan.

„Demokratska partija socijalista (DPS) neće dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC koji je suprotan interesima i pravnom sistemu države Crne Gore, poručio je poslanik DPS-a, Miloš Nikolić reagujući na izjavu poslanika SNP-a Dragana Ivanovića da će Vlada odlučivati prostom većinom o tom ugovoru“, objavio je Nikolić na Tviteru.

Nikolić je istakao da su potpisnici Sporazuma, kada je u pitanju odlučivanje u budućoj Vladi, saglasni da se i pitanje Temeljnog ugovora usvaja “kvalifikovanom većinom svih članova Vlade”.

“Takođe, radi preciznosti, u dijelu Sporazuma koji se odnosi na način odlučivanje u budućoj Vladi jasno se navodi da su potpisnici Sporazuma saglasni da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalifikovanom većinom svih članova Vlade. Temeljni ugovor, svakako je pitanje od vitalnog i nacionalnog interesa”, naveo je Nikolić.

Sličnim riječima sve pristalice otimanja svetinja umirio je i gen-sek SDP-a Ivan Vujović, koji je potvrdio navode Nikolića o „kvalifikovanoj većini“.

IN4S

CATEGORIES
Share This