Spremaju se nova saslušanja u istrazi ubistva Duška Jovanovića: Ko je iz vrha policije naredio obustavu potrage za sumnjivim vozilom BMW u noći ubistva?

Spremaju se nova saslušanja u istrazi ubistva Duška Jovanovića: Ko je iz vrha policije naredio obustavu potrage za sumnjivim vozilom BMW u noći ubistva?

U okviru istrage o ubistvu Duška Jovanovića narednih dana biće saslušani i visoki policijski funkcioneri iz perioda kada se to ubistvo dogodilo, a na okolnosti, ko je u noći ubistva naredio da se promijeni naredba da se obustavi potraga za vozilom BMW, za koje se sumnja da je učestvovalo u likvidaciji, saznaje Borba iz više izvora.

Prema saznanjima portala Borbe, došlo se do operativnih podataka da je u noći ubistva naložena potraga za vozilom BMW, za koje se sumnja da je korišćeno u ubistvu, da bi poslije 45 minuta naredba promijenjana i to vozilo se više nije potraživalo.

Na te okolnosti, kako nam je potvrđeno iz više izvora, narednih dana biće saslušane određene policijske starješine iz perioda kada se ubistvo desilo, a naročito oni koji su bili dežurni u noći likvidacije.

Duško Jovanović je ubijen u noći 27. maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije, a do danas nije utvrđeno ko je i zbog čega izvršio ubistvo. U to vrijeme, na vlasti je bila Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića, a opozicija je ubistvo dovodila u vezu sa pisanjem lista o duvanskoj mafiji.

„Dan“ je tada uglavnom prenosio tekstove zagrebačkog Nacionala, koji su objavljivani od 2001., a prema kojima su Milo Đukanović, Zoran Đinđić i Stanko Subotić bili dio „duvanske mafije“ koja je krijumčarenjem cigarete zaradila ogroman novac. Urednik Nacionala Ivo Pukanić ubijen je 2008. godine, a to ubistvo je povezivano sa crnogorskim kriminalnim miljeom.

Za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića je do sada osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora. Policija je našla njegove otiske na pušci iz koje je Jovanoviću ubijen, kao i na limenci ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano.

Bivši direktor policije Veselin Veljović je 2019. godine saopštio da taj slučaj nije zatvoren, ali da je „nepovratno izgubljen“ zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

Veljović je rekao da je u noći ubistva Jovanovića policija imala „u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića“, ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This