Skupština podržala prijedlog za opoziv Mila Đukanovića

Skupština podržala prijedlog za opoziv Mila Đukanovića

Skupština Crne Gore usvojila je prijedlog za pokretanje postupka utvrđivanja da li je Đukanović povrijedio Ustav zbog postupanja tokom ustoličenja Joanikija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić najavio je da će poslati prijedlog Ustavnom sudu, kako bi se sud izjasnio da li je šef države povrijedio najviši pravni akt, prenose crnogorski mediji.

Ako Ustavni sud utvrdi da je Đukanović prekršio Ustav, Skupština može da ga smijeni sa mjesta predsjednika.

Prijedlog je iznesen pred Skupštinu na osnovu inicijative Socijalističke narodne partije.

SNP smatra da je izjavama i postupanjem Đukanović na Cetinju početkom septembra grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

Kako je ranije objasnio Vladimir Joković, lider SNP-a, Milo Đukanović je svojim izjavama više puta kršio Ustav Crne Gore jer je pozivao na sprečavanje izražavanja vjerskih osećanja, što je garantovano vrhovnim pravnim aktom.

“Đukanović je podsticao i da se spreči vjerski obred ustoličenja mitropolita, koji se vjekovima održava”, rekao je Joković za Sputnjik.

Poslanici su sa 41 glasom za i 36 glasova protiv usvojili predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio ustav.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This