SIPA uhapsila organizatora šverca: Cigarete krijumčarene iz Crne Gore u BiH

SIPA uhapsila organizatora šverca: Cigarete krijumčarene iz Crne Gore u BiH

Tužilaštvo je tada navelo da se radi o jednoj od najvećih zapljena ilegalnih cigareta u BiH

Službenici Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) u BiH  u nastavku operative akcije kodnog naziva ”23” uhapsili su jednu osobu koja je označena kao organizator u vezi sa pronalaskom velike količine cigareta, javili su tamošnji mediji. Ovaj šverc otkrivene je u julu ove godine a vrijednost oduzetih cigareta iznosi  1,3 miliona KM. Kako su ranije saopštili nadležni organi BiH, u pitanju su cigarete koje su prokrijumčarene iz Crne Gore.

 

image

BiH: Cigarete vrijedne više od 650 hiljada eura prošvercovane iz Crne Gore

 

Iz SIPA je saopšteno da je 19. jula ove godine na području Tomislavgrada prilikom pretresa priključnog vozila – cisterne, namijenjenog za prevoz gasa pronađena i privremeno oduzeta velika količina cigareta.

Osumnjičeni je zaustavljen 11. novembra u večernjim satima na području Tomislavgrada prilikom redovne kontrole od strane policijskih službenika Policijske uprave Tomislavgrad, nakon čega je na dalju nadležnost predat policijskim službenicima SIPA.

Sumnjiči se da je počinio krivična djela Organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom akciznih proizvoda.

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog u prostorijama SIPA na dalju nadležnost, uz dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predato Tužilaštvu BiH.

Jedna od najvećih akcija zapljene cigareta:

Velika zapnjena dogodila se u julu ove godine.

-Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e u saradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, izvršili su pretres kamiona –cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247 hiljada kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine- saopštili su u julu ove godine  nadležni organi iz BiH.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 milijuna KM i jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realiziranih na podučju Bosne i Hercegovine.

-U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela: Organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (članak 215.), Neovlašteni promet akciznih proizvoda (članak 210a.) i Krijumčarenje (članak 214.) Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine-naveli su tada iz istrage.

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, uhapšen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalog Tužilaštva  BiH, učestvovali su i pružili potporu Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UINO BiH, Granična policija BiH, MUP RS, MUP Kantona Sarajevo, MUP HNK PU Prozor.

-Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budzetu Bosne i Hercegovin- navodi se tada  u saopšenju Tužilaštva BiH.

Dan

CATEGORIES
Share This