Samo u Crnoj Gori: Burić sad tražio upotrebnu dozvolu za hotel “Hilton”, koji je Đukanović otvorio 2016. godine

Samo u Crnoj Gori: Burić sad tražio upotrebnu dozvolu za hotel “Hilton”, koji je Đukanović otvorio 2016. godine

Nadležni koji po logici to treba da sankcionišu, vjerovali ili ne, to ne mogu da urade jer postoji rupa u zakonu

Hotel “Hilton” u Podgorici, koji je u većinskom vlasništvu firme “Normal Tours” biznismena Žarka Burića, godinama se koristi bez upotrebne dozvole.

Nadležni koji po logici to treba da sankcionišu, vjerovali ili ne, to ne mogu da urade jer postoji rupa u zakonu.

Portal PRESS došao je do dokaza da hotel “Hilton”, koji je svečano otvorio predsjednik države Milo Đukanović početkom oktobra 2016. godine, ni danas nema validnu upotrebnu dozvolu.

Naime, predstavnici firme “Hotel Crna Gora”, koja je rekonstruisala istoimeni stari hotel i napravila luksuzni novi hotel “Hilton”, predali su 18. jula 2022. godine Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole.

Nakon što je predat sporni zahtjev gotovo šest godina nakon završetka radova, niko od građevinskih inspektora danima nije izašao na teren, odnosno pošao do hotela, obavio inspekcijski nadzor i kaznio vlasnika hotela zbog korišćenja istog bez upotrebne dozvole.

To nisu uradili jer u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata u članu 189 piše: “Korišćenje složenog inženjerskog objekta nije dozvoljeno prije dobijanja upotrebne dozvole, osim u slučajevima probnog rada ili funkcionalnog ispitivanja ugrađene opreme”.

Naime, ključ je u dvije riječi “složenog inžinjerskog” u koje objekte ne spadaju i hoteli, koji su shodno članu 227 istog zakona dužni da imaju upotrebnu dozvolu.

Ipak, zakon je nedorečen: U njega nije jasno upisano do kada najkasnije može da se dobije upotrebna dozvola i koje su kazne za investitora (vlasnika) ako građevinski inspektor utvrdi da se, kao u ovom slučaju, hotel koristi godinama iako nema upotrebnu dozvolu.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na čijem čelu je ministarka Ana Novaković Đurović, Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje, na čijem čelu je direktor Ljubiša Konatar i glavna inspektorka Mirjana Đurišić morali bi da reaguju i da se traži izmjena zakona ili da se donese neki drugi pravni akt, kojim bi ovakve i slične situacije jasno bile definisane.

U suprotnom – obesmišljena je uloga građevinskih inspektora, kažnjavanje propusta i uopšte obaveza dobijanja upotrebne dozvole.

Portal PRESS/IN4S

CATEGORIES
Share This