Pregovori o manjinskoj vladi i dalje u sjenci uslovljavanja

Pregovori o manjinskoj vladi i dalje u sjenci uslovljavanja

Nakon što mu je predsjednik države Milo Đukanović 3. marta dao mandat, Abazović je ponovio kako očekuje da će u kratkom periodu Skupštini podnijeti predlog za izbor nove Vlade. Gotovo mjesec kasnije neizvjesno kada će se to dogoditi

U Crnoj Gori uprkos učestalim konsultacijama još nije poznato ništa u vezi sa formiranjem manjinske vlade. Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da očekuje da će se pitanje formiranja manjinske vlade brzo riješiti, odnosno naredne sedmice.

„Neki politički subjekti, koji treba da daju podršku novoj vladi, sada možda drugačije gledaju na proces njenog formiranja i da traže prostor kako bi dobili više od buduće vlade. Mislim da je došlo do zastoja i malih odlaganja u procesu formiranja vlade i izbog dešavanja na globalnom nivou, a u velikoj mjeri su uticali i lokalni izbori u Beranama i Ulcinju„, rekao je Joković.

Dodao je da da ima čestu komunikaciju sa mandatarom Dritanom Abazovićem.

I prije nego je dobio mandat za sastav nove Vlade Dritan Abazović je u februaru rekao „da ćemo, ukoliko bude bilo mudrosti, brzo sastaviti vladu“.

Nakon što mu je predsjednik države Milo Đukanović 3. marta dao mandat, Abazović je ponovio kako očekuje da će u kratkom periodu Skupštini podnijeti predlog za izbor nove Vlade. Gotovo mjesec kasnije neizvjesno kada će se to dogoditi.

Mandatar Abazović je najavio novi krug pregovora o formiranju Vlade ocjenjujući da je Crna Gora završetkom lokalnih izbora korak bliža tom cilju:

„Ako neko ne želi manjinsku, odnosno evropsku vladu, mi smo spremni, idemo na izbore”.

Alternativa manjinskoj je prelazna ili tehnička Vlada čiji bi zadatak bio da pripremi nove parlamentarne izbore, a za koju se zalažu Abazovićevi politički konkurenti iz Demokratskog fronta (DF) i Demokrata.

Bulajić: Abazović da vrati mandat
Potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Strahinja Bulajić kazao je da su prošla gotovo dva mjeseca otkad je Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje u Skupštini Crne Gore.

„Ovaj period od dva mjeseca je pokazao da se opstrukcija i nesposobnost u stvari nalaze kod onih koji su crnogorskoj javnosti obećali da raspolažu sa podrškom od četrdeset devet poslanika. Međutim, jedina izvjesnost sa kojom se suočava mandatar Abazović je ubjedljiva manjina koja nije dovoljna ni za zakazivanje Skupštine i koja svakodnevno Crnu Goru gura u nove društveno političke nestabilnosti. Danas, u Skupštini Crne Gore, ne postoji ni jedan zahtjev potpisan od strane obećanih 49, ali ni neophodnih 41-og poslanika koji bi glasali za izbor Vlade mandatara Abazovića, već ogoljena i negativna medijska kampanja usmjerena protiv mene, s ciljem da se jedini krivci za ovaj institucionalni haos spasu odgovornosti zbog pronevjerenog obećanja i izdaju izborne volje“, rekao je Bulajić.

Konatar: Bulajić da ne brine za Vladu
Poslnik GP URA Miloš Konatar reagovao je izjavu Strahinje Bulajića kazavši da će „nova evropska Vlada biti formirana, a obaveza potpredsjednika Skupštine Crne Gore je da zakaže sjednicu“.

On je istakao da je uvjeren da je njegov „uvaženi kolega Bulajić svjestan da je na čekanju na desetine akata koji moraju biti usvojeni kako bi se olakšao život građanima Crne Gore“.

Stoga, navodi Konatar, jedini odgovoran zašto sjednica nije održana je upravo Bulajić.

„Komunikacija među potpisnicima Memoranduma nije prestajala“
Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić kazao je da je zbog lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju proces formiranja manjinske vlade bio je malo stopiran, što je, kako je ocijenio, donekle bilo logično.

„Komunikacija nije ni prestajala, naročito među potpisnicima Memoranduma, s tim što je, u ovom periodu, više bila bilateralna i manje zvanična. Kako je mandatar Abazović i najavio razgovori će biti nastavljeni ovih dana“, saopštio je Radovanić.

SDP i SD ne mogu biti dio vlade
Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) rekao je da nemaju informaciju da je mandatar Dritan Abazović odlučio da kao članove nove vlade predloži i predstavnike Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD).

Joković je podsjetio da SNP ima odluku Glavnog odbora i jasan stav da SDP i SD ne mogu biti dio manjinske vlade.

„Razgovori, što se tiče SNP-a nijesu završeni. Mi nemamo informacije da je mandatar odlučio da uključi SD i SDP. On je izjavio da to priželjkuje, ali mi imamo naše jasne stavove“, kazao je Joković.

„Manjinska Vlada zavisi isključivo od DPS-a i LP“
Formiranje manjinske Vlade zavisi isključivo od klupa poslanika DPS-LP bez čijih 30 glasova nema, i neće biti, stabilne i evropske parlamentarne većine, poručio je portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

„Formiranje manjinske Vlade zavisi isključivo od klupa poslanika DPS-LP bez čijih 30 glasova nema, i neće biti, stabilne i evropske parlamentarne većine, i bez čijih glasova u Skupštini neće biti usvojen niti jedan jedini prijedlog koji dolazi iz Vlade. Dakle, buduća Vlada i sve njene odluke zavise u potpunosti od nas – baš ovakvih kakvi jesmo“, navodi Nikolić.

IN4S

CATEGORIES
Share This