Poslanici danas glasaju o smjeni ministarke Bratić, Krivokapić najavio da neće potpisati interpelacije za njeno razrješenje

Poslanici danas glasaju o smjeni ministarke Bratić, Krivokapić najavio da neće potpisati interpelacije za njeno razrješenje

Vesna Bratić, inače, slovi za jednu od najomiljenijih ministarki u Vladi Crne Gore, a nebrojeno puta je bila glavna meta raznoraznih komitskih nacionalističkih grupa

Poslanici će se danas izjašnjavati o zahtjevima za smjenu tri ministra – prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, vanjskih poslova Đorđa Radulovića, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

Interpelacije je pokrenula opozicija, a završena je rasprava o radu ministara Radulovića i Stijovića, dok se o radu ministarke Bratić nije raspravljalo, jer se nije pojavila u Skupštini kada je ta interpelacija bila na dnevnom redu.

Ipak, zahtjev za njeno razrješenje moguće je da dobije većinu jer je, uz opozicione poslanike, glasanje za njenu smjenu najavila iz vladajuće većine Socijalistička narodna partija (SNP) zbog ranije smjene, njenog funkcionera, Vasilija Laloševića sa mjesta prvog čovjeka Uprave za sport i mlade.

Takođe, i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića najavila da će glasati za smjenu sva tri ministra zbog smjene njihovog kadra Jelene Kljajević sa mjesta direktorke Nacionalnih parkova.

Ipak, u Ustavu piše da interpelaciju može podnijeti trećina poslanika, da se pretresa određena politika vlade i da Vlada treba da odgovori na podnesenu interpelaciju 30 dana od dostavljanja.

 

 

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je da neće potpisati interpelacije ukoliko budu usvojene u parlamentu.

Vesna Bratić, inače, slovi za jednu od najomiljenijih ministarki u Vladi Crne Gore, a nebrojeno puta je bila glavna meta raznoraznih komitskih nacionalističkih grupa.

Ministarka Bratić je univerzitetski profesor i priznati stručnjak za književnost klasicizma, sentimentalizma, romantizma, kao i američku književnost na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću. Doktorirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu odbranivši tezu pod naslovom „Slike Amerike u djelima Sema Šeparda i Dejvida Memeta”.

Dakle, riječ je o krajnje kompetentnoj osobi i pravom „osvježenju“ – pogotovo u poređenju sa pređašnjim DPS kadrovskim „egzibicijama“, poput Slavoljuba Miga Stijepovića ili Predraga Peđe Boškovića – čiji je društveni doprinos mjeren nivoom korupcije, neznanja i partijske bahatosti; ili, pak, u slučaju Damira Šehovića, za vrijeme čijeg ministrovanja je do „besprekornosti“ razrađen model nacionalne, vjerske i političke diskriminacije u prosvjetnom sistemu Crne Gore.

In4s

CATEGORIES
Share This