„Pogled u retrovizor“: Put (ne)veselog Veselina – od „sjekača“ ušiju do savjetnika Mila Đukanovića

„Pogled u retrovizor“: Put (ne)veselog Veselina – od „sjekača“ ušiju do savjetnika Mila Đukanovića

Ko nije za sebe – nije ni za drugoga, kažu ljudi. A, Veselin jeste – bar “za sebe”… i za Đukanoviće

U nizu tekstova posvećenim Veselinu dr Veljoviću potrudili smo se da čitaocima, bar donekle, približimo lik i (ne)djelo bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore.

Pokazali smo da veljecrnogorcu iz Mojkovca daleko bolje „leži“ pendrek od olovke, te da bolje „pliva“ u izlivima odanosti Milu Đukanoviću -predsjedniku DPS-a i, nažalost, Crne Gore- nego u „analizi“ aktuelnih društveno-političkih dešavanja u zemlji i svijetu.

Podsjetili smo na zabilježeno svjedočenje Seifa Osmanagića da je veliki „borac“ za građansku, multinacionalnu i multikonfesionalnu Crnu Goru učestvovao u mučenju bukovičkih muslimana, te da je htio da mu odsiječe uši.

 

Rani radovi“ Veselina Veljovića
„Često smo izvođeni na ispitivanje. Pri tom, policajci su nas tukli čime su stigli: nogama, rukama, palicama, dok se u maltretiranju posebno istakao Veselin Veljović, komandir Specijalne jedinice policije. Jednom prilikom on je meni htio da siječe uši, ali me je tu spasio inpektor Debeljević.“, ističe Osmanagić u knjizi „Bukovica“.

Istakli smo i jedno od najupečatljivijih „epizoda“ u Veljovićevoj „bogatoj“ karijeri. Naime, kao lice najodgovornije za aferu „Limenka“ (uz Ivana Brajovića, poslanika SD-a, bivšeg ministra policije i predsjednika Skupštine Crne Gore) Veljović je nemiješanjem u vlastiti posao omogućio bratu aktuelnog crnogorskog predsjednika, Acu Đukanoviću, da dobije odštetu od desetak miliona evra po osnovu izgubljene dobiti.

Iako je po ocjeni stručnjaka ovo „udžbenički primjer dogovorene korupcije“, crnogorsko pravosuđe je našlo načina da ne sneveseli Veselina, i da ga opravda.

„Limenka“

Ko nije za sebe – nije ni za drugoga, kažu ljudi. A, Veselin jeste – bar „za sebe“… i za Đukanoviće. MANS se oglasio i kada je porodica bivšeg dugogodišnjeg šefa crnogorske policije kupila luksuzni BMW X6, vrijedan preko 80.000 evra, čiju kupovinu nije mogla opravdati prihodima koji su prijavljeni Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Takođe, istraživački tim MANS-a dokazao je da je veseli(n) „kolumnista“ za trećinu cijene kupio od firme “Normal kompani” luksuzni trosoban stan.

Na „blagi“ oprez poziva činjenica da je do ove „kombinacije“ došlo nakon što je prethodno sa vlasnikom te kompanije, Žarkom Burićem, sklopio štetan ugovor o kupovini kamp-hotela “Zlatica” kada je državni budžet oštećen za višemilionski iznos.

Veljović kupio stan od „Normal kompani“ po „nenormalnoj“ cijeni; ilustracija: MANS
Podsjetili smo da se višestruki direktor Uprave policije, Veselin Veljović, ne može pohvaliti rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije. Za vrijeme njegovog „direktorovanja“ došlo je do brojnih ubistava, narko-bosovi su uspijevali da budu „nevidljivi“ za policiju, bjesnio je rat narko-klanova, napadi na novinare postali su uobičajena (i nekažnjiva!) pojava…

Tokom čitavog svog profesionalnog angažmana, pokazivao je da je daleko opsaniji po novčanike građana Crne Gore, nego po mafijaške bosove!

Ipak, činjenica da nije radio svoj posao ne znači da ne voli da se bavi tuđim i nedozvoljenim. On je jedan od policijskih funkcionera za koje je, praktično nedvosmisleno, utvrđeno da su podređene policajce nagovarali i nagonili na agitaciju za račun DPS.

Naime, grupa policajaca iz Bijelog Polja svjedočila je u Monitoru, još 2007. godine, kako su ih Veljović i Mevludin Nuhodžić (bivši ministar MUP) vrbovali da propagiraju DPS kod svojih rođaka, prijatelja i susjeda. Zahvaljujući partijskom aktivizmu našao se u centru skandala i uoči lokalnih izbora u Mojkovcu 2014. godine, a sličnim „poslovima“ bavi se i sada. Takođe, prema tvrdnjama potpredsjednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića, Veljović je glavni „režiser“ skarednih protesta tzv. Patriotsko-komitskog saveza (PKS), koji su donedavno „krstarili“ ulicama crnogorskih gradova, često praveći nerede i napadajući neistomišljenike.

Podsjetili smo da je Veselin, po „dobroj“ DPS-praksi, poslušne i beskrupulozne „kadrove“ nagrađivao radnim mjestima, a one na vrhu hijerarhije – i stanovima! Oni neposlušni i pričljivi, u najmanju ruku, dobijali su – otkaz.

Grupa policajaca koja je u „Monitoru“ objelodanila zloupotrebe Veljovića i Mevludina Nuhodžića otjerana je iz službe – „zbog nezakonitog političkog angažmana“!? Takođe, u tekstu objavljenom u „Monitoru“ – „Povratak Veselina Veljovića: Kum nije dugme“ apostrofirana je Veljovićeva praksa da oštro kažnjava nelojalnost.

„Jedini svjedok brutalne policijske torture nad utamničenim Aleksandrom Pejanovićem koji se usudio da progovori i svjedoči, nekadašnji policajac Goran Stanković, morao je da potraži azil u Zapadnoj Evropi kako bi izmakao prijetnjama nekadašnjih kolega. I gladi. Jednake muke prošli su policajci sa sjevera spremni da svjedoče o duvanskom švercu koji vodi preko kosovske* granice. I oni su završili u azilu. A neki od njih i u grobu. Poput Ernada Kalača, načelnika rožajske policije koji je pokušavao da stane na put švercerima cigareta. A onda, navodno, izvršio samoubistvo. Zaludu je njegova porodica godinama tvrdila da se radi o ubistvu.“.

Neupućeni bi pomislili da je sve ovo što smo naveli – dio biografije čovjeka koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu. Ipak, većina zna da protagonista naših tekstova, umjesto i više nego zasluženog „odmora“ u Spužu, obavlja funkciju – savjetnika za bezbjednost predsjednika Mila Đukanovića!

IN4S

CATEGORIES
Share This