Petogodišnjica uguravanja Crne Gore u NATO: Godine koje su pojeli Milo i Ranko sa saradnicima

Petogodišnjica uguravanja Crne Gore u NATO: Godine koje su pojeli Milo i Ranko sa saradnicima

“Aktuelna dešavanja na međunarodnom planu pokazuju, i tek će pokazati, u kolikoj mjeri je za naše građane i državu bila pogubna odluka nedemokratskog uguravanja Crne Gore u NATO”

Sinoćnji dernek koji su, povodom pete godišnjice od uguravanja Crne Gore u NATO, upriličili ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu uzurpatori ministarskih fotelja, Ranko Krivokapić i njegovo partijsko čedo Raško Konjević, uz prisustvo „najviših državnih zvanica“ protekao je u „toploj“ rusofobičnoj atmosferi, usklicima u čast ukrajinskih nacista i reinkarnaciji iste one ideološke matrice koja je jedan cijeli narod getoizirala – decenijama unazad.

Za razliku od Raška koji se, silno ponešen maršalskom titulom, pretežno držao monotonih i klišeiziranih parola, njegov politički otac Ranko zablistao je u punosti svog prepoznatljivog neofašističkog narativa.

„Ne može biti pomirenja sa onima koji hoće agresiju i ukidanje i aneksiju Ukrajine, kao što se to Crnoj Gori desilo 1918. Sa njima pomirenja nema ni u NATO ni u Crnoj Gori. Crna Gora evroatlanskoj zajednici donosila stapanje istoka i zapada. Jedna je Crna Gora u sva tri svoja državna naziva. Neka je vječna Crna Gora, slava Ukrajini“, poručio je, između ostalog, Ranja Krivokapić.

Konjević: Ulazak u NATO za CG značio garanciju njenog teritorijalnog integriteta; Krivokapić: Sa Ukrajinom žele da naprave ono što se desilo u CG 1918.

Međutim, šta o ovom „jubileju“, tekovinama i perspektivi članstva Crne Gore u NATO misle oni analitičari koji su ostali prepoznatljivi po velikom broju javnih istupa i analiza o neviđenoj, diverzantskoj penetraciji Crne Gore u NATO.

Aktuelna dešavanja na međunarodnom planu pokazuju, i tek će pokazati, u kolikoj mjeri je za naše građane i državu bila pogubna odluka nedemokratskog uguravanja Crne Gore u NATO, poručio je za IN4S politički analitičar, Boško Vukićević.

Umjesto vojne neutralnosti od Crne Gore napravljena meta u slučaju vojnog sukoba NATO-Rusija
„Kao što sam isticao u mnogim svojim tekstovima, takvom odlukom se dramatično ugrozila bezbjednost naše zemlje, a oni domaći političari koji su je aktivno podržali, i pored većinskog protivljenja naroda, mogu se smatrati bezumnicima, ili pak nemoralnim individuama. Za takvo kriminalno djelovanje protiv interesa naših građana, oni jednog dana moraju i krivično odgovarati. Umjesto odabira privilegovanog statusa vojne neutralnosti, nasilnim uguravanjem u NATO od teritorije naše države napravljena je meta u slučaju vojnog sukoba NATO-Rusija. Danas je, od završetka Hladnog rata, takav sukob nikad izgledniji, a pogotovu nakon skorašnjeg izbijanja rata u Ukrajini. Zapadne sile, predvođene SAD, suočene sa rapidnim opadanjem moći, krahom projekta Novog svjetskog poretka i rađanjem multipolarnog svijeta, očajnički pokušavaju da spriječe uzdizanje Rusije. S druge strane, Rusija im je jasno stavila do znanja da neće dozvoliti ulazak Ukrajine u NATO i da će ga spriječiti svim mogućim sredstvima“, istakao je on.

Prema Vukićeviću, priključivanje Crne Gore NATO-u u opisanoj situaciji je bila bezumna politika, u tolikoj mjeri besmislena da je mnogi porede sa „priključivanjem četnicima 1945. godine“.

„Čim se steknu odgovarajući uslovi, slobodni referendum o izlasku Crne Gore iz NATO-a mora biti organizovan. Nada je da će umjesto aktuelnih zapadnih marioneta uskoro doći do formiranja demokratske vlasti u Crnoj Gori. Zapadnim zemljama je postala normalna stvar da sastavljaju crnogorsku Vladu, obesmišljavaju izborni proces, volju naroda i demokratska načela. Aktivnijom ulogom Ruske federacije na našim prostorima, nakon očekivanog završetka rata u Ukrajini, takav negativan trend bi se zaustavio, a slobodni ljudi bi nastavili s procesom demokratizacije i oslobađanja Crne Gore“, zaključio je u izjavi za naš portal Vukićević.

Članstvo u NATO alijansi Crnoj Gori za prvih 5 godina nije donijelo ništa – ni obećane investicije, ni prosperitet ni ekonomski razvoj

Politički analitičar i ratni reporter iz Ukrajine, Igor Damjanović, rekao je za IN4S da ni ondašnja mafijaška DPS vlast prije 5 godina nije imala petlju da pita građane Crne Gore jesu li za ulazak u vojnu alijansu, koja nas je 1999. bombardovala i trajno kontaminirala osiromašenim uranijumom.

„Doduše, za NATO moćnike i njihove balkanske kolonijalne poslušnike rezultati referenduma ne znači ništa. Sjetimo se kako su poslije samo nekoliko nedelja obesmišljeni rezultati referenduma u Makedoniji na kome su propale ideje o ulasku u NATO i promijeni imena te zemlje. Matija Bećković je na 10-oj godišnjici agresije da bi mogući „ulazak Crne Gore i Srbije bila veća sramota nego da se Žaklina Kenedi udala za Li Harvi Osvalda.“ Porazno je da su sramotu DPS mafijaške vlade prihvatali bukvalno svi oni koji su se poslije 30. oktobra dočepali vlasti, a koji su prije 5 godina bili protiv ulaska u NATO, ili poput Alekse Bečića za refendum.

Sramotu DPS-a slijedi i sadašnja vlada Dritana Abazovića. Umjesto da se ugleda na NATO članice Mađarsku i Tursku, Dritanova Vlada je juče odlučila da zabranom preleta aviona Sergeja Lavrova maksimizira sramotu“, ističe Damjanović i poručuje na kraju da članstvo u NATO alijansi Crnoj Gori za prvih 5 godina nije donijelo ništa – ni obećane investicije, ni prosperitet ni ekonomski razvoj.

„U tektonskim promjenama koje su izbijanjem rusko-ukrajijskog rata zahvatile Evropu, NATO članstvo koje podrazumijeva prinudno svrstavanje na jednu stranu za malu zemlju kao što je Crna Gora predstavlja težak kamen o vratu“, saopštio je Damjanović.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This