Patrijarh Porfirije: U Crnoj Gori postoji SPC koja ne pravi razlike među narodom

Patrijarh Porfirije: U Crnoj Gori postoji SPC koja ne pravi razlike među narodom

Previše se politike i raznih interesa uplelo oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, a iskren da budem ja to ne razumijem i nezainteresovan sam za te interese, kazao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je poručio da u Crnoj Gori postoji SPC koja ne pravi razlike među pravoslavnim narodom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) u subotu 4. septembra će doći u Podgoricu, pred ustoličenje mitropolita Joanikija, gdje će mu biti pripremljen doček, a kako je kazao, ne želi da prlja svoj um sa tim interesima.

– Ne želim da me to opterećuje i da silim svoj um sa tolikim informacijama u glavi. To mi stvara konfuziju u glavi. Napravila se slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe. U Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom. Mi treba da ustoličimo mitropolita i legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja- istakao je patrijarh.

On je naglasio da mu je jasno da postoje ljudi koji su ostrašćeni i koje je nemoguće preobraziti, ali da se to ne smije njima pripisavati kao grijeh.

– To je njihov nedostatak, ali to nije njihov grijeh i ne smijemo im to upisati u grijeh. Nećemo uspjeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima- rekao je patrijarh.

Vijestisrpske

CATEGORIES
Share This