Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor biće u najskorije vrijeme potpisan

Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor biće u najskorije vrijeme potpisan

Državni organi to nisu dozvolili, a ja nisam imao pojma da će tamo biti oružani specijalci. Oni su imali obrazloženje da smo mi visoko zaštićene ličnosti. Pomislio sam u tom trenutku šta bi Bog rekao da nismo pošli, moja obaveza je dovedena u pitanje. Mogao sam da se vratim i da otvorim spiralu sukoba i zla.

Temeljni ugovor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u najskorije vrijeme biće potpisan, a trenutno radimo na toj temi, kazao je sinoć u intervjuu za RTS patrijarh srpski Porfirije.

– To je veoma važan dokument i siguran sam da će taj ugovor biti na korist naroda u crnoj Gori. To je demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora. Siguran sam da ćemo doći do dokumenta koji je najprihvatljiviji za obje strane- kazao je patrijarh.

Govoreći o događajima koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, patrijarh je ponovio da je njihova želja bila da idu pješke do Cetinja.

– Državni organi to nisu dozvolili, a ja nisam imao pojma da će tamo biti oružani specijalci. Oni su imali obrazloženje da smo mi visoko zaštićene ličnosti. Pomislio sam u tom trenutku šta bi Bog rekao da nismo pošli, moja obaveza je dovedena u pitanje. Mogao sam da se vratim i da otvorim spiralu sukoba i zla. LJudi koji su se skupljali ispred Cetinjskog manastira su bili spremni da se tuku. Ali, na kraju pokazalo se koliko je to sve bila jedna jeftina politikanska priča. Kad smo obavili ustoličenje prestali su svi nemiri na Cetinju- kazao je patrijarh.

Istakao je da se crkva ne može koristiti kao džoker kad nekom treba u trenutku.

– Ona ipak nudi smisao postojanja u vječnosti, crkva je parapametar i kompas- poručio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, Jasenovac je najveće srpsko svetilište.

– Uvijek kad tamo odem odmorim se. Za nas Jasenovac nije matematika, niti brojke. Idem tamo da se pomolim Bogu i svetim mučenicima. Pokušajem da se crkveni velikodostojnici uvuku u priču o brojkama odvlačimo se od suštine. Sve Srbe pozivam da idu u Jasenovac na pokloničko putovanje. Kad dođu tamo sve će im biti jasno- kazao je patrijarh.

Naveo je da su se zločinci koji su počinili genocid u Jasenovcu ispisali iz ljudskog roda.

– To nije moj lični stav, nego iskustvo iz Jevanđelja- dodao je on.

Naveo je da je Kosovo za Srpsku pravoslavnu crkvu svetinja.

– Onog trenutka kad ugasimo Kosovo u sebi, postajemo nešto sasvim drugo od onoga što je dio našeg identiteta- zaključio je patrijarh.

In4s

CATEGORIES
Share This