Otvoreno o problemima i perspektivama Srba u Crnoj Gori

Otvoreno o problemima i perspektivama Srba u Crnoj Gori

U Srpskoj kući u Podgorici juče je održan okrugli sto o problemima i perspektivama Srba u Crnoj Gori na kojem je istaknuto da neispunjena obećanje i obaveze parlamentarne većine ukazuju na potrebu široke razmjene mišljenja o njihovim problemima i perspektivama.

 

Otvarajući skup predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović je istakao da su u postizbornom vremenu nastale nove okolnosti koje traže, odnosno zahtijevaju, odgovore na mnoga otvorena pitanja od suštinske važnosti za sudbinu srpskog naroda.

Pored toga da potrebna široka razmjena mišljenja o problemima i perspektivama Srba u Crnoj Gori, Vuksanović je rekao da “nisu ispunjena očekivanja kao što su popis, sređivanje biračkog spiska, ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama, ravnomjerna zastupljenost”.

Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja kazao je da srpski narod ne treba da prihvati građanski koncept, ali da se i pored insistiranja na nacionalnim moraju njegovati i demokratske ideje, što podrazumijeva “skladan suživot sa drugim narodima i nacionalnim zajednicama”.

“Kad god su Srbi prihvatili nadnacionalni identitet, uvijek su gubili dio sopstvenog identiteta,” istakao je Pevulja.

Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge iz Beograda, je rekao da je pitanje svih pitanja u Crnoj Gori identitetsko, odnosno pitanje nacionalne svijesti i nacionalne pripadnosti.

“U maloj Crnoj Gori postoje dvije Crne Gore – jedna je tradicionalna, vjekovna, koja je u biti srpska, a druga je nažalost antisrpska”, rekao je Babić.

U organizaciji okruglog stola “Odgovorno i otvoreno o problemima i perspektivama Srba u Crnoj Gori”, pored Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore učestvovao je i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava”. Učešće su uzeli predstavnici najznačajnijih kulturnih institucija srpskog naroda iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

 

Agencije

 

 

CATEGORIES
Share This