Otvoreni Balkan ima jednu poruku – saradnja u regionu

Otvoreni Balkan ima jednu poruku – saradnja u regionu

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je, u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, da je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i poručio je i da je spreman da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Abazović je, govoreći o Otvorenom Balkanu, ocijenio da je sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU dobra stvar.

“Za mene je situacija jednostavna i ne treba je dramatizovati”, poručio je on.

Na pitanje da li je to protiv Berlinskog procesa, odgovorio je odriječno.

“Oni su međusobno kompatibilni. Problem je što ljudi na Zapadnom Balkanu pokušavaju da dramatizuju svako pitanje”, rekao je Abazović i naglasio da inicijative poput Berlinskog procesa, CEFTA i Otvorenog Balkana imaju kao zajedničku poruku regionalnu saradnju.

Abazović je oijcenio da je regionu potrebno više poverenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više saradnje između vlada, a manje tenzija i depolarizacije.

“Za to treba da vjerujemo jedni drugima i da nijedan prijedlog koji dolazi preko granice ne vidimo kao na nešto neprijateljsko”, poručio je Abazović.

On je naglasio da Crna Gora ne doživljava susjede kao neprijatelje, već kao komšije i prijatelje.

“Možda moja teza nije tačna, ali ja čvrsto vjerujem u nju, a to je da je nacionalizam duboko vezan za korupciju. A političke elite koje žele da promovišu nacionalizam, ne rade to zbog patriotizma, već da bi održale status kvo i spriječile izgradnju institucija. Jer kada budemo gradili institucije, a tu ne mislim samo na Crnu Goru, već i na region, kada budemo izgradili jake institucije onda će i odnosi među ljudima biti bolji, bez obzira koju državu ili vjersku grupu predstavljaju” , naveo je Abazović.

Na pitanje da li će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, Abazović je rekao da kada postoji ugovor koji je u skladu sa zakonom i Ustavom, onda nema problema da on bude potpisan.

“A ako govorimo o tome da li ću potpisati sporazum sa SPC? Da! Spreman sam da potpišem bez ikakvim problema. Želimo da promovišemo liberalni kontekst slobode vjeroispovesti, gdje svaki vjernik ima ista prava”, poručio je Abazović.

(Tanjug Foto: Vlada Crne Gore)

CATEGORIES
Share This