Odluka o vojnoj pomoći Ukrajini skrnavljenje svijetlog istorijskog nasleđa Crne Gore

Odluka o vojnoj pomoći Ukrajini skrnavljenje svijetlog istorijskog nasleđa Crne Gore

“Čak i jedan metak upućen sad Ukrajini, dovoljan je da izazove neopisiv osjećaj stida i sramote kod svih nas kojima je stalo do slavne crnogorske istorije i tradiciji. Kao i sve prethodne, ova nedavno izabrana vlada Crne Gore nastavlja da skrnavi naše svijetlo istorijsko nasleđe i sa nepodnošljivom lakoćom pljuje po moštima Svetog Petra Cetinjskog”, rekao je za IN4S politički analitičar i ratni izvještač iz Ukrajine, Igor Damjanović

Jučerašnja informacija da je Vlada Crne Gore donirala Ukrajini vojnu i humanitarnu donaciju u iznosu od 400.000 eura odjeknula je u javnosti.

Najveći broj komentara bio je satiričnog karaktera, aludirajući na vojne potencijale Crne Gore, dok je, takođe, značajan broj ljudi i organizacija kritikovao ovaj potez, kao veleizdaju tradicionalnih crnogorsko-ruskih prijateljskih i savezničkih odnosa.

„Odgovarajući na molbu Ukrajine za pružanje pomoći u kriznoj situaciji nastaloj agresijom Rusije na ovu državu, Crna Gora je uputila vojnu i humanitarnu donaciju prijateljskoj Ukrajini“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Donacija je realizovana na osnovu odluke Vlade Crne Gore, a u skladu sa, kako su saopštili, iskazanim potrebama ukrajinske strane.

Simbolična pomoć u oružju koju će nova Vlada Crne Gore uputiti ukrajinskoj armiji sa vojne tačke gledišta nema apsolutno nikakav značaj. Takođe, ne sumnjam da je ova odluka donijeta pod jakim pritiskom SAD i Velike Britanije, saopštio je za IN4S politički analitičar i ratni izvještač iz Ukrajine, Igor Damjanović.

„Međutim, čak i jedan metak upućen sad Ukrajini, dovoljan je da izazove neopisiv osjećaj stida i sramote kod svih nas kojima je stalo do slavne crnogorske istorije i tradiciji. Kao i sve prethodne, ova nedavno izabrana vlada Crne Gore nastavlja da skrnavi naše svijetlo istorijsko nasleđe i sa nepodnošljivom lakoćom pljuje po moštima Svetog Petra Cetinjskog“, rekao je on.

Prema Rusiji 3/4 država svijeta nije uvelo nikakve sankcije, nastavlja Damjanović, uključujući i NATO članicu Tursku. Mađarska, takođe članica NATO, ali i EU zabranila je preko svoje teritorije transport oružja u Ukrajinu. Dakle, da je htjela i vlada Dritana Abazovića mogla je da nađe dovoljno uporednih primjera i amortizuje bilo koji spoljni pritisak, zaključio je Damjanović u izjavi za naš portal.

IN4S

CATEGORIES
Share This