Odloženo suđenje mitropolitu Joanikiju i sveštenicima

Odloženo suđenje mitropolitu Joanikiju i sveštenicima

Podsjetimo, mitropolit Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. Maja 2020. prekršili Krivični zakonik Crne Gore

Glavni pretres protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osmorice sveštenika Arhijerejskog namjesništva nikšićkog nije održan danas kako je bilo zakazano. Ročište glavnog pretresa odložio je sudija Osnovnog suda u Nikšiću Igor Đuričković.

Podsjetimo, mitropolit Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. Maja 2020. prekršili Krivični zakonik Crne Gore. U optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva navedeno je da su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno obiljeležava praznik Svetog Vasilija Ostroškog „postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada“.

Na dan održavanja litije, kako su ranije izjavili okrivljeni, nije bilo zaraženih od virusa korona u Nikšiću.

Mitorpolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić. U Nikšiću, ali i drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima. Tokom jednog od protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac. Mitropolit Joanikije i sveštenici pušteni su nakon 72 sata, a dočekalo ih je nekoliko hiljada građana.

IN4S

CATEGORIES
Share This