Očekivanja: Crna Gora na prekretnici

Očekivanja: Crna Gora na prekretnici

Građani Crne Gore, dan uoči predsjedničkih izbora, na kojima učestvuje sedam kandidata, imaju različita očekivanja od izlaska na birališta – jedni su za promene, drugi su uvereni da je jedino aktuelni šef države Milo Đukanović kandidat koji može da donese boljitak.

Bilo je i građana koji su za Tanjug rekli da će izaći na birališta zato što je to njihova dužnost, ali nisu sigurni ni za koga će glasati.

„Očekujem promjenu vlasti. Pošto sam penzioner najvjerovatnije ću glasati za Jakova Milatovića jer se do sada niko nije trudio da nam poveća penzije. Možda nam je penzija pet evra povećana za 30 godina“, tvrdi jedan penzioner iz Podgorice.

Ocjenjuje da je malo bolje u Crnoj Gori od kako je promijenjena vlast 2020. godine.

„Nadam se da će pobediti Milatović ili Andrija Mandić. Trećeg nema. Ako Milo sada ne padne, onda je Crna Gora propala“, smatra penzioner.

Jedna Podgoričanka mišljenja je da u Crnoj Gori vlada apatija, ali je ipak optimista i, kako kaže, nada se nečemu boljem.

„Kao osobi koja ide na posao nadam se boljoj plati i uslovima, to je nešto što mene interesuje. Kadnidati su kao i do sada. Bavili su se tim temama, ali 30 godina obećavaju, pa ništa od toga. Izaći ću na izbore da ispunim građansku dužnost, ali nisam zaintresovana za nekog posebnog kandidata“, rekla je ona.

Jedan od birača kaže da očekuje od predsjedničkih izbora promjene na bolje, ali da to ne mora da znači da treba da se promijeni struktura vlasti.

„Meni je prije svega važan društveni život, mislim da je jako očajna komunikacija među ljudima. I političari tome doprinose. To je stara parola ‘zavadi pa vladaj’. Povjerenje je teško dati. Nisam za promenu nego za promenu na bolje, a ličnost tu nije važna“, rekao je on.

Bilo je i onih koji su izričito kazali da neće glasati, ali i oni kojima je Milo Đukanović jedini pravi izbor.

„Naravno da ću da izađem na izbore. Kao veliki Crnogorac i patriota glasaću za Mila i očekujem njegovu pobedu u drugom krugu“, rekao je on.

Mlađi birač je za rekao da će izaći na izbore “radi reda” i da nema favorita.

„Ne znam ni ja kako se opredeljujem“, bio je iskren sagovornik Tanjuga.

Istraživanja

Izbori, koji će sutra biti održani u Crnoj Gori, mogli bi da budu istorijska prekretnica jer će se građani izjašnjavati između aktuelnog predsjednika i pretendenta na još jedan mandat Mila Đukanovića, koji je na vlasti duže od tri decenije i šest drugih kandidata.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da će Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), imati najveću podršku za ulazak u drugi izborni krug, a odmah iz njega je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Dio podgoričkih medija, međutim, posljednjih dana prednost za ulazak u drugi izborni krug daju kandidatu Demokrata Aleksi Bečiću ili kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, posebno nakon incidenata koji su propratili njegovu kampanju na Cetinju i u Nikšiću.

(Tanjug) Foto: cdm.me

CATEGORIES
Share This