O. Predrag Šćepanović: Da nam se više nikada ne dogodi 27. decembar 2019. godine

O. Predrag Šćepanović: Da nam se više nikada ne dogodi 27. decembar 2019. godine

,Hramovi u Crnoj Gori nemaju točkove. Niko nam neće odnijeti hramove, oni će ostati kao duhovno blago Crne Gore. Ali, isto tako, ne možemo brisati Svetosavsko predanje i ime Svetosavsko jer je Sveti Sava upravo u gradu Podgorici osnovao Episkopsku stolicu

 

„Nakon mog povratka iz KC-a, gdje sam pričestio pacijenta, oko 6:30 časova obišao sam svoj grad i vidio jake policijske snage koje su već bile blokirale Blažov most, što sam i fotografisao. Osjetio sam da ne sluti na dobro. U sedam časova sam u podgoričkom Sabornom hramu služio Svetu liturgiju. Kada sam u toku službe, iz oltara, vidio da se na svetom bogosluženju sabrao poveći broj vjernika osjetio sam da se nešto veliko dešava. Ubrzo je došao Vladika Joanikije sa sveštenicima sa sjevera.

Pomolivši se Bogu, pozvao sam vjernike da krenemo u litiju do Nemanjinog grada, jer smo svi shvatili da je kucnuo odsudni čas i da ne možemo mirno posmatrati šta će se deseti sa našim hramovima, jer ovdje nije bila napadnuta samo imovina naše Crkve, već i njen kontinuitet osmovjekovnog prisustva na ovim mučeničkim prostorima. Kada smo došli do Blažovog mosta, policija nam nije dozvolila da prođemo“, ovim riječima je protojerej Predrag Šćepanović za Radio Svetigoru počeo svoje sjećanje na taj dan 26. decembra 2019. u kojem su, po riječima blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija ,,u Skupštini Crne Gore umrli pravda i pravo”.

Otac Predrag podsjeća i da se Mitropolit Amfilohije, nakon što je uputio ujutru pastirsku poruku pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog, oko 16 časova sreo sa tadašnjim premijerom Duškom Markovićem, nakon čega se obratio vjernicima.

,,Naš Mitropolit je i tada, tog 26. decembra, svojom mudrom izjavom spasio građanski mir u Crnoj Gori jer je u tih samo nekoliko sati čitava Crna Gora je već bila u policijskoj blokadi. Samo jedna Mitropolitova riječ mogla je sve da pretvori u mnogo ružan scenario. Među nama na mostu je bilo i nekih momaka sa kapuljačama koji su očigledno imali prljave namjere, instruisani od raznih službi da izazovu nemire. To je bio jedan od najtežih dana u mom životu. Svi smo znali da moramo ostati i opstati na tom mostu slobode“, prisjeća se otac Predrag.

Ako Bog da, posle godinu dana teške borbe, i ne samo godinu nego i pet godina, izglasavanjem Zakona u Skupštini Crne Gore je zaokružena pravda jer je ovdje, u srcu Evrope, bez suda i presude ubijen pravoslavni Mitropolit Joanikije i sto dvadeset sveštenika, da im se još uvijek ne zna ni groba ni mramora, a Crkvi, kroz proces eksproprijacije, oduzeta ogromna imovina tako da se polako vraća zemaljska pravda, kaže protojerej Predrag.

Otac Predrag u svojoj blagoj riječi je pozdravio i one koji ne misle kao mi.

,,Hramovi u Crnoj Gori nemaju točkove. Niko nam neće odnijeti hramove, oni će ostati kao duhovno blago Crne Gore. Ali, isto tako, ne možemo brisati Svetosavsko predanje i ime Svetosavsko jer je Sveti Sava upravo u gradu Podgorici osnovao Episkopsku stolicu. Stoga pozivamo sve one koji drugačije misle na istorijsku raspravu, gdje će donijeti dokumenta, ako ih imaju i ako postoje, i da shvate da mi samo branimo svoje i da ništa tuđe nećemo. I ne bojte se, naši će hramovi svakako ostati u Crnoj Gori“, poručuje podgorički paroh Predrag Šćepanović.

„Daj Bože da se, u ovom sekularnom okruženju, poštuje odvojenost Crkve od države, da se na partijskim kongresima ne formiraju Crkve i da se država bavi spoljašnjim stvarima, a Crkva onim što je unutrašnje, dušom ovoga naroda“, kaže otac Predrag Šćepanović, pomolivši se da nam se više nikada ne dogodi 27. decembar 2019. godine, dan kada su po riječima našeg blaženopočivšeg duhovnog oca Mitropolita Amfilohija u crnogorskoj Skpštini umrli pravda i pravo.

O. Predrag je za IN4S kazao, da se nada da će uskoro biti potpisan i Temeljni ugovor, koji će uvesti u pravne okvire, i da će država poštovati crkvu, kao što crkva poštuje državu.

IN4S

CATEGORIES
Share This