O. Mijajlo Backović: Crna Gora je vječna jer su je stvorili Srbi!

O. Mijajlo Backović: Crna Gora je vječna jer su je stvorili Srbi!

On se prisjetio litija, pomenuo je i riječi oca Moma Krivokapića koji je rekao da je u naše vrijeme isto reći Hristos voskrese i Ne damo svetinje, jer je to veličanstven pozdrav koji se desio u jednom trenutku istorijeParoh Grbaljski Mijajlo Backović poručio je u Tivtu da, 30. avgusta nismo izgubili, već smo svi dobili slobodu da budemo isti i jednaki da nema građana drugog reda. Istakao je da su Srbi stvarali Crnu Goru, te da oni nijesu sa Marsa pali, već da su rođeni ovdje i krv bi za nju dali ako treba.

“Dobili smo slobodu da možemo da kažemo da smo Srbi pravoslavni, da volimo svoju Crnu Goru, da je Crna Gora naša da smo je mi stvorili. Naši su je preci stvarali, za sve one koji žive u njoj i treba da žive to su naša braća. Da se zna da mi nijesmo uvezeni i da nijesmo s Marsa pali, nego smo ovdje rođeni i za ovu zemlju krv bi dali i za nju ćemo, ako treba, opet krv da damo. Zato bi se složio sa njihovom krilaticom “Da je vječna Crna Gora”, jeste vječna zato što je pobijedila u Crnoj Gori vječnost”, kazao je Backović na humanitarnom koncertu koje je u Tivtu organizovalo bratstvo pravoslavne omladine.

On se prisjetio litija, pomenuo je i riječi oca Moma Krivokapića koji je rekao da je u naše vrijeme isto reći Hristos voskrese i Ne damo svetinje, jer je to veličanstven pozdrav koji se desio u jednom trenutku istorije.

 

“Danas kad razmišljam o tome kako je došlo do litija i kako bi objasnio tu ljepotu koju smo svi osjetili dodir anđela koji su nas držali za ruke u tim sveštenim divnim hodovima, samo bih mogao da objasnim riječima lovćenskog tajnovica – od tvoga su hoda sveštenoga, bogohulni srušeni oltari. Mi pravoslavni, mi Srbi, vjerujemo u vaskrsenje i život vječni, naše opredjeljenje je carstvo nebesko. Oni koji su to opredjeljenje željeli da zabrane zakonom prevarili su se, a nisu oni krivi zato što nije imao ko da ih nauči. Pobili su sve one u Drugom svjetskom ratu, koji su bili učeni i koji su mogli da ih to nauče u školama, A onda su nam dali učitelje bez Boga da stvaraju generacije koji će nam donijeti onakvo bezakonje i htjeti da ugase Crkvu božiju”, kazao je on.

Backović je istakao da je sedamdeset pet godina prošlo i tek sad kad vidi okupljene ovdje u Tivtu osjeti da je Berlinski zid pao i da je napokon došla sloboda.

“Kao što rekoh vaskrsenjem smrt smo pobijedili a zemlja slavi svoga stvoritelja što reče lovćenski tajnovidac”, dodao je on.

Poručio je i da je opet osjetio litijsku energiju, te pozdravio prisutne.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This