Nove mjere: Preko granice uz EU KOVID potvrdu, preporuka da škole počnu 31. januara

Nove mjere: Preko granice uz EU KOVID potvrdu, preporuka da škole počnu 31. januara

Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne KOVID potvrde, kazala je ministarka. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovarajuće pozitivne rezultate.

Mjere u cilju suzbijanja pandemije KOVID 19 koje će biti na snazi narednih sedam dana – od 13. januara do 19. januara 2022. godine:

Najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica. U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne KOVID potvrde:

1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;

2. Negativan PCR test na SARS-Kov-2 ne stariji od 72 sata;

3. Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;

4. Dokaz da je osoba preboljela KOVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu KOVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne KOVID potvrde, kazala je ministarka.

Ostale mjere ostaju na snazi.

„U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi“, zaključila je ona.

IN4S

CATEGORIES
Share This