Nik Đeljošaj obećava: Albanci će biti na braniku Crne Gore da se ne ponovi Podgorička skupština!

Nik Đeljošaj obećava: Albanci će biti na braniku Crne Gore da se ne ponovi Podgorička skupština!

Inače, 13. jula 1878. godine nijesu učestvovali naši preci, a 21. maja listom jesu svi i to 100%. Albanci će biti na braniku Crne Gore da se ne ponovi Podgorička skupština.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj poručio je u intervjuu za Borbu da će Albanci biti na braniku Crne Gore da se više ne ponovi Podgorička skupština.

Tvrdi i da ništa što je teritorija Kuča, “ako oni ne žele da budu dio naše opštine, nijesam tražio”. Kaže da su mu i Podgorica i Tirana jednako bliske, ali da su mu Tuzi u srcu.

Intervju sa portala Borba, prenosimo u cjelini:

Poslednjih dana se digla velika pompa oko Vašeg statusa na Fejsbuku povodom 13. jula. Možeš li objasniti na šta se konkretno Vaš stav odnosi? Da li kao Albanac slaviš 13. jul Dan ustanka i državnosti Crne Gore i da li Vaši sunarodnici treba da slave taj dan? Na šta 13. jul asocira Albance u Crnoj Gori?

Nijesam pominjao 13. jul 1941. godine, jer borbu protiv fašizma poštuje cijeli svijet, tako i Albanci! Crna Gora svih nas, slavi 21. maj 2006 godine, kao značajan datum kada je Crne Gora postala nezavisna. Inače, 13. jula 1878. godine nijesu učestvovali naši preci, a 21. maja listom jesu svi i to 100%. Albanci će biti na braniku Crne Gore da se ne ponovi Podgorička skupština.

Uvijek je aktuelna tema razgraničenja opština Tuzi i Podgorice. Da li Plantaže treba da pripadni Tuzima ili Podgorici, kako vidite taj problem? Koja je krajnja tačka u opštini Podgorici, ka gradu, koja treba da bude u sastavu Tuzi?

Nije u pitanju ragraničenje, nego administrativna linija komšija. Zakonom je tačno sve određeno, i sve to funksioniše više od godinu dana i važno je da niko od građana Podgorice u tom smislu nije osjetio tu promjenu, ali građani Tuzi naravno da su osjetili, jer se opština razvija ubrzanim ritmom, što sigurno ne treba da smeta i mislim da ne smeta našim prijateljima u Podgorici.

Da li ste odustali od zahtjeva da kompletni Kuči pripadnu opštini Tuzi? Kada očekujete da će biti završeno razgraničenje koje se odnosi na Kuče? Konkretno, šta Vi tražite da sve uđe u sastav Malesije, odnosno opštine Tuzi, od teritorije Kuča?

Ništa što je teritorija Kuča, ako oni ne žele da budu dio naše opštine nijesam tražio. Tuzi imaju svoju teritoriju, nijedan dio Kuča nije u opštini Tuzi usvojenim zakonom. Svi građani na teriroriji opštine Tuzi su već dobili rješenja za plaćanje poreza na nepokretnost, a građani Kuča su dobili rješenja iz Glavnog grada Podgorice. Ja sam imao želju, jer smo imali uvijek dobre odnose, i bilo bi mi drago da Kuči budu u sastavu opštine Tuzi, ali svakako poštujem stav Kuča i nastavićemo da budemo dobre komšije kao što smo bili vjekovima i neće niko primjetiti u kojoj je ko opštini.

Ukoliko na izborima opozicija bude imala većinu, da li ćete biti dio te vlasti, odnosno, da li albanske partije, mogu da sarađuju sa sadašnjom opozicijom? Za nas je veoma problemitična saradnja sa šovinističkim i ektremističkim partijama koje su na djelu iskazali veliku mržnju prema Albancima. Ja tu vidim dva subjekta, jedan ekstremni srpski šovinistički subjekat DF i crnogorski šovinistički subjekat SDP.

Da li Vam je srcu bliža Tirana ili Podgorica i da možete da birate, da li bi Tuzi bili dio Albanije ili Crne Gore?

Đeljošaj: Tuzi su mi u srcu, jako bliske su mi i Tirana i Podgorica. Tuzi su opština u Crnoj Gori.

Kada bi se sjutra, hipotetički, raspisao referendum o tome da li Tuzi treba da ostanu u sastavu Crne Gore ili da budu opština u Albaniji, koju ideju biste kao političar zastupali na tom referendumu?

Ja se bavim realnom politikom i politikom razvoja i boljeg života građana. Na hipotetička pitanja u politici odgovaraju manipulatori i maloumni, a ja ne pripadam nijednoj od tih grupi, kazao je Đeljošaj za portal Borba.me.

(In4s)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS