Na današnji dan prije 33 godine, održan miting „AB revolucije“ u Podgorici

Na današnji dan prije 33 godine, održan miting „AB revolucije“ u Podgorici

Od čuvenog mitinga u Podgorici 10. januara 1988. koji je bio kulminacija takozvane antibirokratske (AB) revolucije kojom su osim u Crnoj Gori, pala i rukovodstva u Vojvodini i na Kosovu, prošle su 33 godine

Od čuvenog mitinga u Podgorici 10. januara 1988. koji je bio kulminacija takozvane antibirokratske (AB) revolucije kojom su osim u Crnoj Gori, pala i rukovodstva u Vojvodini i na Kosovu, prošle su 33 godine.

Nakon tog mitinga tadašnje crnogorsko rukovodstvo podnijelo ostavke, a na vlast je došla nova garnitura koju su predvodili današnji predsjednik Milo Đukanović i pokojni bivši predsjednik Momir Bulatović.

Inače, “ AB“ revoluciji predhodio je protestni skup , održan 20.08. 1988. godine u Titogradu, održan pod sloganom “ za podršku našoj braći Srbima na Kosovu“ .
Građanski aktivista DŽevdet Pepić kaže da je iza tih i takvih skupova, navodno stajao Miroslav Šolević.

-Ali i tada se znalo , da iza svega stoji politika Slobodana Miloševića, koji je htio da obezbjedi “ siguran“ crnogorski glas, u osmočlanom predsjedništvu SFRJ, a ondašnje crnogorsko rukovodstvo, mu nije bilo najposlušnije, pa je preko “ događanja naroda“ i popularno nazvane „AB“ revolucije, to pokušao u oktobru 1988, ali u tome nije uspio. Ali, jeste tri mjeseca kasnije u januaru 1989. Opet su narod na ulici 10.01 te godine izveli „nezadovoljni“ radnici , u kojoj su najvažniji ulogu imali oni iz „Radoje Dakića“, pripomognuti radnicima iz drugih preduzeća (kojih je tada bilo), a u tom “ okupljanju“ pomogli su im i studenti – kaže Pepić.

Na tom okupljanju, na platou ispred crnogorske Skupštine, od obilježja dominirali su jugoslovenska trobojka, tadašnje republičke zastave Srbije i Crne Gore, Titove slike, a bilo je i onih sa Slobom Miloševićem. Okupljeni su tražili smjenu cjelokupnog tada komunističkog rukovodstva Crne Gore. Bezrezervnu podršku dobio je Slobodan Milošević.

Ovakvo okupljanje i “ pritisak“ građana, doveo je da sljedećih dana rukovodstvo Crne Gore, podnese ostavku. Tako su ostavke, a time i pošli u istoriju, pored ostalih podnijeli Veselin Đuranović, Vidoje Žarković, Marko Orlandić i drugi.

Tako su na vlast došli popularno nazvanie “ mladi, lijepi pametni“ : Momira Bulatovića, Mila Đukanovića i Svetozara Marovića.

A koliko su januarski događaji iz 1989 g. imali značaja za ovaj trio , najbolji dokaz je , da je predizborni slogan Saveza Komunista CG, na čijem čelu je bila ova trojka, za prve višestranačke izbore u decembru 1990g bio “ Godine počinju januarom“ sa plakatom , gdje “ mladi, lijepi i pametni“.

– I tako od tada zapali smo u period od kada nam “ godine počinju januarom“ – kaže Pepić.

DAN

CATEGORIES
Share This