Mojkovčani ne zaboravljaju svoje pretke: Sedmi Božićni marš u čast junacima Mojkovačke bitke!

Mojkovčani ne zaboravljaju svoje pretke: Sedmi Božićni marš u čast junacima Mojkovačke bitke!

Kao i prethodnih godina, okupićemo se ispred Hrama Hristovog roždestva 8. 1. 2022. god. i nakon liturgije, oko 11 sati, krenuti put Bojne NJive, kazao je za portal IN4S Aleksandar Mrdak, jedan od organizatora.

U slavu Mojkovačke bitke koja je vođena 6. i 7. januara 1916. godine Grupa građana „Mojkovčani“ i ove godine će organizovati marš i polaganje vijenaca na spomen-obilježje palim borcima.

„Obavještavamo vas, da će se Mojkovčani 7. Božićnim maršom uspeti do bojišta, vječnog stradališta junaka slavne Mojkovačke bitke. Oni su pali, da bi Crna Gora i Srbija živjele; a vječno zahvalni potomci su dužni obilaziti mjesto njihovog stradanja, da bi vječno živjeli ideali stradalnika! U miru Božijem, sa svijećom u ruci, pristupićemo spomen obilježju i pokloniti se sjenama div junaka iz mojkovačke krvave bajke. Kao i prethodnih godina, okupićemo se ispred Hrama Hristovog roždestva 8. 1. 2022. god. i nakon liturgije, oko 11 sati, krenuti put Bojne NJive“, kazao je za portal IN4S Aleksandar Mrdak, jedan od organizatora.

Mrdak je podsjetio i na stihov Radovana Bećirovića- Trebješkog.

„Bojna njiva što je kome kriva,
Te je danas sto topova gađe,
Ne oru je da im žito rađe,
Nego siju zrna od olova
Gdje će nići hiljade grobova
I trunuti junački kosturi,
Iz njih rasti Kosovski božuri…“

IN4S

CATEGORIES
Share This