Mitropolit Joanikije: Važno je da se sjećamo Romanovih, oni su bili zaštitnici i pokrovitelji Crne Gore

Mitropolit Joanikije: Važno je da se sjećamo Romanovih, oni su bili zaštitnici i pokrovitelji Crne Gore

“Romanovi su od Mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru. Na kraju Svete službe Mitropolit Joanikije je kazao da danas proslavljamo velike Božje ugodnike.

“Svetog Savu Gornjokarlovačkoga koji je postradao od nacističke ustaške ruke. Nije htio da napusti svoju pastvu, iako je mogao da spasi svoj život. U tom pogledu, postupio je na isti način kao i Sveti Petar Dabrobosanski, koga smo juče proslavili u Ilijašu, sa ostalim svetim ugodnicima Božjim, mučenicima postradalim što od nacističke što od komunističke ruke”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da se isto tako sjećamo da je postradao i naš Mitropolit Joanikije Lipovac, samo zbog toga što je izobličavao komunističko bezbožništvo, iako je pokazao veliku milost prema svima u toku okupacije.

“Rodbinu mnogih od svojih zlotvora je spasio – to je poznato. Ali je postradao na pravdi Boga. I nije došlo do pokajanja u Crnoj Gori kao što jeste u Rusiji zbog ubistva cara Nikolaja i carske porodice. To je bio stravični zločin”, kazao je Vladika.

Podsjetio je da se Sveti car Nikolaj bio povukao.

“Rekao je, ako sam ja problem, povlačim se. Zamjerili su mu mnogi Rusi zbog toga koji su željeli da se očuva ruska carevina, ali on je taj korak napravio da bi se narod pomirio. Međutim, to nije bilo dovoljno. Bezbožnici boljševici su ubili, ne samo njega nego i cijelu njegovu porodicu”, kazao je Vladika Joanikije.

Dodao je da je na tom zločinu dugo gra građena država.

“Nije se smjelo to pomenuti u vrijeme vladavine Lenjina, pa i Staljina, iako je on bio nešto mekši, a posebno Hruščova. Nijesu se smjeli pomenuti Sveti car Nikolaj i njegova porodica, niti na bilo koji način spomenuti njihova likvidacija”, podsjetio je on.

Dodao je da se raspalo sve što je građeno na tome zločinu.

“I kako se raspala ta naizgled moćna, ali iznutra slaba tvorevina Sovjetski Savet, tako je do Rusa došlo do pokajanja. Oni su vrlo brzo, kada se Rusija vratila sebi, proglasili Svete carstvene mučenike i pribrojali ih liku svetih”, rekao je Vladika.

Vladika je naglasio da mi u Crnoj Gori imamo poseban razlog da ih molitveno pominjemo.

“Romanovi su od Mitropolita Danila Petrovića pa sve do kraja vladavine kralja Nikole bili pokrovitelji Crne Gore. To ne treba da zaboravimo. Ne smiju danas za nas biti nešto drugo oni koji su nam bili zaštitnici i pokrovitelji. Treba da pamtimo i da blagodarimo”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Podsjetio je takođe da je car Nikolaj u Prvom svjetskom ratu spasio srpski narod.

“Mi nijesmo spremni da krivotvorimo istorijske činjenice nego da ih saopštavamo onakve kakve one jesu. I, naravno, nije samo to zasluga Svetog cara Nikolaja. Pođite u Svetu zemlju pa vidite koje je sve hramove tamo podigao, najljepše hramove u Svetoj zemlji. I najljepše pravoslavne hramove po Evropi koje je gradila ruska carska porodica Romanovih”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Podsjetivši da je car Nikolaj postradao od boljševika, a Sveti Sava Gornjokarlovački od ustaša nacista, kazao je da izmešu komunista i nacista možemo naći mnoge razlike ali i mnoge sličnosti.

“Jedna od tih sličnosti je činjenica da su lako posezali za velikim i masovnim zločinima. I ono po čemu se prepoznaju i jedni i drugi – to je mržnja protiv pravoslavlja. A te mržnje vidimo da danss ima na isti način i u Evropi. I to mnogi već ne skrivaju”, upozorio je Mitropolit Joanikije.

Podsjetio je na riječi Gospoda Isusa Hrista: Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi.

“A to znači da treba da vidimo šta se događa i u kakvom svijetu živimo. Ali i da se naoružavamo prije svega vjerom, dobrotom, ljubavlju, milosrđem, mkolitvom… I da se molimo i za svoje prijatelje i za svoje neprijatelje. Tu će molitvu primiti Gospod, jer On nam je zapovijedio da se tako molimo. A moleći se na takav način, NJega slijedimo. Idemo tako putem Hristovim, sigurnim putem – putem spasenja. I već ovdje osjećamo blizinu Carstva nebeskoga”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Izvor: Mitropolija

 

CATEGORIES
Share This