Mitropolit Joanikije: SPC i Vlada usaglašavaju detalje Temeljnog ugovora

Mitropolit Joanikije: SPC i Vlada usaglašavaju detalje Temeljnog ugovora

Vlada Crne Gore potvrdila je da je 4. januara dobila pismo patrijarha srpskog Porfirija o usaglašavanju Temeljnog ugovora i da će na njega, kako navode, blagovremeno odgovoriti

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da se pregovori u vezi usaglašavanja konačnog teksta i svih detalja Temeljnog ugovora odvijaju između budućih ugovornih strana, kao legitimnih potpisnica ugovora.

„Pregovori oko usaglašavanja konačnog teksta i svih detalja Temeljnog ugovora, odvijaju se između budućih ugovornih strana kao legitimnih potpisnica ugovora, a to su SPC i Vlada Crne Gore. Sva pitanja, oko detalja pregovora, pa i konkretno pitanje, koje ste mi postavili, a vezano za odgovore koje je moguće dobiti u ovoj fazi pregovora, neophodno je uputiti odgovornim licima budućih strana ugovornica (Patrijarsiji SPC i Vladi Crne Gore)“, istakao je mitropolit Joanikije za Portal RTCG.

Vlada Crne Gore potvrdila je danas da je 4. januara dobila pismo patrijarha srpskog Porfirija o usaglašavanju Temeljnog ugovora i da će na njega, kako navode, blagovremeno odgovoriti već naredne sedmice.

Iz Vlade je saopšteno da će odgovor na konkretno pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, a povodom usaglašavanja nacrta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC, Vlada uputiti početkom naredne sedmice.

„U cilju postizanja željene saglasnosti, na obostrano zadovoljstvo“, kazali su iz Vlade.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je u nedjelju veče da je spreman da „sjutra potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom“. On je pojasnio da to, međutim, zavisi isključivo od Sinoda SPC.

Pritom je naveo da sa strpljenjem očekuje vrlo brzo potpisivanje tog dokumenta.

Ranije su mediji prenijeli kako je patrijarh Porfirije poslao pismo Krivokapiću u kojem se interesuje o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i SPC.

IN4S

CATEGORIES
Share This