Mitropolit Joanikije: Da nije bilo kletvi Svetog Petra Cetinjskog mnogi bi otišli na zlo

Mitropolit Joanikije: Da nije bilo kletvi Svetog Petra Cetinjskog mnogi bi otišli na zlo

On je naglasio da i danas mnogi idu na zlo i na prokletstvo

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je naglasio da je Sveti Petar Cetinjski ostao u duši svoga naroda s kojim je dijelio i zlo i dobro, te da bi mogli otišli na zlo da nije bilo svetiteljeve kletve.

– Prvo je Crnogorce blagim riječima poučavao, učio ih pravoj i istinitoj vjeri, i vrlini i čestitosti, ali morao je upotrebljavati i oštru riječ i opomenu, pa ponekad i kletvu – podsjetio je on.

Mitropolit je naglasio da i danas mnogi idu na zlo i na prokletstvo.

On je danas služio liturgiju u crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu koja je proslavila svoju slavu.

Po blagoslovu blaženog spomena mitropolita Amfilohija slava ovog hrama uvijek se slavi u prvu nedjelju po prazniku Svetog Petra Cetinjskog.

– Bez Hrista ovozemaljski život više liči na smrt nego na život. A Gospod je govorio za sebe, ali je to i otkrivao, i to je otkriveno svakome koji u Njega vjeruje: Ja sam vaskrsenje i život – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Sveti Petar Cetinjski, u čijem hramu je danas služena Liturgija, je, podsjetio je vladika, donio slobodu ovome kraju.

– On je ulio novu radost u srca Bjelopavlića i Pipera poslije pobjede na Martinićima i naročito poslije pobjede na Krusima. To je bila veličanstvena pobjeda, koje ne bi bilo bez jedinstva naroda. A narod se, svakako, bne bi ni okupio ni objedinio da nije imao oko koga. A Sveti Petar je u ime Božje pozvao narod da se objedini i prekorio ga što je ranije bio nejedinstven dok je on bio u Rusiji: Tako je Mahmut paša kstigao do Cetinja i zapalio manastir –  podsjetio je vladika.

On je rekao da će Sveti Petar Cetinjski biti sve više i više prisutniji u svome narodu i da kada god govorimo o njemu, mi govorimo o pravoj, staroj, junačkoj, čestitoj i blagoslovenoj Crnoj Gori.

– Te Crne Gore, hvala Bogu, ima i danas. Ostalo je dosta, samo ako mi to ne upropastimo. A treba to da sačuvamo – poručio je Joanikije.

DAN

CATEGORIES
Share This