Mitropolija: Gradićemo crkveni dom, a ne hotele sa pet zvjezdica

Mitropolija: Gradićemo crkveni dom, a ne hotele sa pet zvjezdica

Iz Mitropolije su reagovali na objave u medijima o navodnom zahtjevu za saglasnost za idejno rješenje za građenje hotela, turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka

Mitropolija crnogorsko-primorska uz Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici gradiće crkveni dom a ne hotele sa četiri ili pet zvjezdica, saopšteno je iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su reagovali na objave u medijima o navodnom zahtjevu za saglasnost za idejno rješenje za građenje hotela, turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka.

– S obzirom da su u zahtjevu koji je objavljen jasno naznačene katastarske parcele na kojima se planira gradnja, mediji su lako mogli da utvrde da se radi o prostoru oko Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Nije nikakva tajna da Mitropolija, još od osvećenja tog hrama 2013. godine, planira pored njega izgradnju crkvenog doma sa odgovarajućim sadržajima – navodi se u saopštenju.

Istina je, kako su kazali, da je Mitropolija u tu svrhu podnijela zahtjev za saglasnost za idejno rješenje arghitektonskog projekta na obrascu propisanom od strane nadležnog ministarstva u šta se svako može jednostavno uvjeriti na sajtu Vlade Crne Gore.

– Na tom obrascu su podijeljene nadležnosti glavnog državnog, odnosno glavnog gradskog arhitekte, zavisno od veličine objekta i njihove namjene i tekst obrasca nije u nadležnosti Mitropolije nego nadležnih organa. Dakle, svako ko gradi veliki objekat, u kakvu god svrhu da će da ga koristi, morao bi da zaokruži isti onaj izbor u kome se pominju hoteli i turistička naselja. Dakle, Mitropolija će, uz pomoć Božiju i vjernoga naroda, graditi crkveni dom uz Saborni hram, a ne hotele sa četiri ili pet zvjezdica – zaključuje se u saopštenju.

Dan

CATEGORIES
Share This