Milatović dao mini analizu političkih prilika na Balkanu “Za rješenje situacije na KiM potrebni novi izbori na sjeveru i osnivanje ZSO”

Milatović dao mini analizu političkih prilika na Balkanu “Za rješenje situacije na KiM potrebni novi izbori na sjeveru i osnivanje ZSO”

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je da bi za poboljšanje situacije na KiM trebalo da se održe novi izbori u opštinama na sjeveru i da bude osnovana Zajednica srpskih opština.

Milatović je za bečki Standard, govoreći o situaciji na KiM, rekao da je napad na vojnike KFOR bio apsolutno neprihvatljiv, prenosi portal RTCG.

– Ovi vojnici su uradili prilično dobar posao u zaštiti dijela baštine Srpske crkve na Kosovu, što je važna spona sa narodom Crne Gore, jer su većina ljudi u Crnoj Gori vjernici Srpske crkve. Da bi se situacija popravila, trebalo bi da se održe novi izbori u sjevernim opštinama Kosova. A Kosovo treba da izgradi Zajednicu za sjeverne opštine –  istakao je Milatović.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je naveo da je ovaj dio Evrope jedini bio bez granica prije 50 godina, a da sada ima granice.

– Sve naše ekonomije su međusobno povezane i korist za naše ljude bi bila da se troškovi na granicama minimiziraju – poručio je Milatović.

Prema njegovoj ocjeni, Otvoreni Balkan je proces koji je rezultat veoma sporog napretka u Berlinskom procesu, započetom prije 10 godina.

Milatović smatra da je Berlinski proces ključni element za regionalnu integraciju, ali da je problem sa Berlinskim procesom što svi uvijek moraju da se slože, a da ponekad postoji problem, posebno između Beograda i Prištine.

– Otvoreni Balkan je stoga i poruka za EU. Ako postoji nešto što služi kao podsticaj da se stvari ubrzaju u okviru Berlinskog procesa, to je dobra stvar – rekao je Milatović.

Dodao je da Crna Gora ostaje fokusirana na agendu EU dok relaksira i normalizuje odnose sa susjedima.

– Za Crnu Goru je to posebno važno sa Srbijom – kao između Austrije i Nemačke. Dijelimo isti jezik, dijelimo istu kulturu i nekada smo bili država – istakao je Milatović i dodao da je pridruživanje Otvorenom Balkanu mjera za olakšanje odnosa sa Srbijom te da 60 odsto Crnogoraca želi da se Crna Gora uključi u inicijativu.

O tome kakva bi bila konkretna korist za građane Milatović je rekao da bi to bila “percepcija relaksacije odnosa sa Srbijom”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This