Krivokapić zahvalio Bajdenu na podršci evropskom putu Crne Gore

Krivokapić zahvalio Bajdenu na podršci evropskom putu Crne Gore

Krivokapić je naglasio, prema procjenama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine će biti preko 12 odsto

Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama jer nas podržavaju na putu ka tom cilju, i zadovoljni zbog prilike da zajednički multilateralno djelujemo, prije svega kroz savezništvo u NATO, doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na virtuelnom Samitu za demokratiju.

– Predstavlja mi zadovoljstvo, jer imam priliku da govorim na Samitu koji, ne samo da odražava duh savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, već promoviše tri fundamentalne vrijednosti svakog demokratskog društva: borbu protiv diktatora, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava. Upravo od ovih vrijednosti zavisi demokratski prosperitet i integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koja predstavlja naš strateško spoljnopolitičko opredjeljenje – naveo je Krivokapić.

Kako je istakao, takođe ga raduje zato što je Crna Gora, zajedno sa Sjedinjenim Državama, članica Savjeta UN-a za ljudska prava, i što ćemo biti u prilici da zajednički doprinosimo unapređenju ljudskih prava, i reagujemo na sistemske primjere ugrožavanja istih.

– Crna Gora je, nakon prve demokratske smjene vlasti, na izborima 30. avgusta prošle godine, napravila značajne iskorake u afirmisanju vrijednosti koje su u fokusu Samita za demokratiju. Nakon višedecenijskih problema sa spornim izbornim procesima, promjenom vlasti, uspostavljen je diskontinuitet u odnosu na lošu praksu i započeta je suštinska demokratizacija društva – navodi on.

image

FOTO: VLADA

Krivokapić je naglasio, prema procjenama Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, rast crnogorske ekonomije do kraja ove godine će biti preko 12 odsto.

– Poput američkog „Bild Bek Beter” programa, već u budzetu za narednu godinu predviđen je program „Evropa sad” koji ima za cilj da, pored fiskalne konsolidacije, značajno podigne minimalnu i prosječnu zaradu u državi, i zaštiti socijalno ugrožene kategorije. Naročito zadovoljstvo predstavlja činjenica da su ovaj program osmislili mladi crnogorski finansijski i ekonomski eksperti, školovani u inostranstvu, sa snažnom reformskom vizijom – dodao je premijer.

Najzad, i ne manje važno, kako dodaje, slobodni i nezavisni mediji, uključujući nevladin sektor, ostaju osnov razvoja i opstanka svakog demokratskog društva.

– Znajući to, ova Vlada je unapređenje slobode medija stavila u vrh svoje agende, uključujući njihovu zaštitu i nesmetan rad, sa posebnim naglaskom na rasvjetljavanje napada na novinare, koji su u vrijeme prethodne vlasti bili učestali. Svi slučajevi takvih napada na predstavnike medija, koji su se desili za vrijeme mandata ove Vlade – razriješeni su. Ukidanje monopola nad Javnim televizijskim servisom građana i njegova depolitizacija takođe predstavljaju jedan od primjera koji idu u prilog našim postignućima – poručio je on.

Dan

CATEGORIES
Share This