Krivokapić: Pregovaralo se tajno, nova vlada bila praktično formirana; strpljivo čekam potpisivanje Temeljnog ugovora

Krivokapić: Pregovaralo se tajno, nova vlada bila praktično formirana; strpljivo čekam potpisivanje Temeljnog ugovora

Komentarišući tvrdnje da se spremala politička korupcija prilikom glasanja o nepovjerenju njegovoj Vladi u parlamentu, od kog se odustalo, Krivokapić kaže da je na tome radio predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je u intervjuu “Vijestima” da su određeni politički akteri tajno pregovarali o izboru nove vlade, i da je ona “bukvalno bila i formirana”.

Krivokapić je rekao da je za “jačanje Vlade kroz unapređenje u određenim segmentima” gdje, kako je naveo, postoje veliki pritisak i opterećenje ministarstava i ministara.

Komentarišući tvrdnje da se spremala politička korupcija prilikom glasanja o nepovjerenju njegovoj Vladi u parlamentu, od kog se odustalo, Krivokapić kaže da je na tome radio predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Smatra da je “Evropa sad” najznačajniji događaj u posljednje vrijeme u Crnoj Gori, jer daje šansu da napokon unaprijedimo kvalitet života i, što je najvažnije, kroz budžet napravimo one infrastrukturne promjene koje su potrebne Crnoj Gori, prevashodno u dijelu putne infrastrukture, ali i u svim ostalim segmentima.

“Mi smo prilikom projektovanja budžeta vodili računa da bude filigranski utegnuta i prihodna i rashodna strana. Međutim, ako vam neko podigne rashodnu stranu, a ne vodi računa o prihodnoj, morate druge pitati za takav negativan odnos prema tom logičnom balansu. S druge strane, kada analizirate situaciju sa akcizama, vidjećete da se one najčešće odnose na alkoholna pića, odnosno da se radi o našem pokušaju da utičemo na racionalizaciju upotrebe onih proizvoda koji štete zdravlju stanovništva”, kazao je on.

Dodao je da za ovako projektovani budžet ne trebaju nikakva dodatna sredstva, nikakvo zaduživanje.

“Međutim, pošto je spoznaja bila da ako prihodna strana bude narušena, da ćemo biti primorani da ostavimo kao moguću opciju novo zaduženje koje bi obezbijedilo upravo ono što je nedostatak ove prihodne strane. Ipak, to je stvar odluke poslanika”, kazao je Krivokapić.

Ističe da nisu imali velikih mogućnosti da u tako kratkom vremenskom periodu, manjem od dva mjeseca, naprave potpuno i do kraja transparentnu javnu raspravu.

“Ove godine nam možda možete prigovoriti da je to bilo manje transparentno nego ranije, ali ne možete reći da nijesmo uradili nešto što nije bilo apsolutno transparentno. Svi podaci su blagovremeno objelodanjeni i postojao je dovoljan prostor, od 15. novembra do 15. decembra, da kroz jednu novu iteraciju dođemo do boljih karakteristika budžeta”, smatra premijer.

Dodaje da je u prethodnom periodu izvršna vlast diktirala, a parlament je samo pritiskao taster.

“Čini mi se da se desila jedna značajna promjena koja je, u svakom slučaju, izvjesno donijela jedan novi demokratski kvalitet. Ali vidjećemo, vrijeme će pokazati.”

‘’Evropa sad’’, kaže, nikada nije bila usmjerena protiv bilo koje poltičke organizacije u Crnoj Gori. Ona je usmjerena ka građanima.

Na kraju je parlamentarna većina izglasala budžet, a dio opozicije je podržao povećanje minimalne plate. Kako to vidite?

Ne učestvujemo u igrama ucjene
Govoreći o glasanju poslanika vlasti i opozicije za pokretanje interpelacije tri ministra, kazao je da on i Vlada neće da učestvuju u ucjenama.

“Da li je to fer odnos, u bilo kojoj demokratskoj sredini, ako ja vama neću da uradim ono što ste vi zacrtali, onda ćete mi to politički naplatiti prvom prilikom? Ta igra na crnogorskoj političkoj sceni je igra ucjena, a ja i ova Vlada nikada nismo željeli da učestvujemo u takvoj igri”, kazao je on.

Kazao je da to doživljava samo kao jedan čin u kome opozicija, koja se dokazala u prethodnom vremenskom periodu kako se dokazala, pokušava da svojim djelovanjem mijenja i razriješava ministre u ovoj Vladi, a samim tim mijenja izbornu volju građana iskazanu 30. avgusta.

“Da je 41 poslanik trenutne pozicije, bilo šta kazao u tom smislu i jednoglasno djelovao, to bi za mene bila obaveza”, kazao je on i dodao da bi tada potpisao.

Bilo kakve promjene u konceptu Vlade, izazvale bi nove negativne tektonske poremećaje, a to ne bi bilo dobro, smatra Krivokapić

„Ovu Vladu treba sačuvati kao Vladu stručnjaka, koji mogu da iznesu planirane reforme tokom 2022. godine, i još značajnije 2023. godine. To znači da bi bilo jako poželjno jačanje Vlade, kroz unapređenja u određenim segmentima, gdje imamo jedan veliki pritisak i višeresorno opterećenje unutar nekih ministarstava“, ističe on.

Takođe, naglašava da je Vlada, od trenutka kada je stupila na dužnost, uticala na očigledno jačanje podrške građana i javnog mnjenja evropskom putu i NATO članstvu Crne Gore.

„Ja sam nekoliko puta sa ambasadorima razgovarao na tu temu. Potrebno je da približimo sve ono što su najznačajnije vrijednosti evropske i evroatlantske vrijednosti i da to predstavimo javnosti. U budućem vremenskom periodu i planu za sljedeću godinu taj akcioni plan će biti usvojen na jednoj od prvih sjednica Vlade u 2022. godini, a koji se posebno tiče poglavlja 23 i 24. Mi ćemo pored toga imati tu jednu kampanju kako bi građani shvatili zašto je to toliko važno. Uređenje poglavlja 23 i 24 je preduslov za evropske standarde u pravosuđu i pravnom sistemu Crne Gore, kako bi pravda bila dostupna svakom građaninu. Ostao je pomalo medijski neispraćen i taj značajan iskorak Crne Gore, odnosno činjenica da smo potpisali Protokol 16 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda“, zaključio je on.

Na pitanje kako će se izjasniti na popisu, Krivokapić odgovara – slobodno.

„Ja ću se izjasniti slobodno. A to znači da svaki građanin u Crnoj Gori ne treba da robuje bilo kakvim uticajima, već da se prvi put u slobodnoj Crnoj Gori slobodno izjasni. Mi smo na jučerašnjoj sjednici vlade usvojili predlog Zakona o popisu i on je proslijeđen Skupštini. Imamo sve preduslove u okviru Monstata da možemo da dobijemo dobru procjenu svih uslova koji su bitni da bi popis uspio i bio na najvoišem nivou. Pošto je zakon dobio podršku EK, nadam se da će kvalitetno biti primijenjen u praksi“, kaže on.

Ističe i da strpljivo čeka na potpisivanje Temeljnog ugovara.

„Ja znam da sam uradio sve što je do mene, sada je to na drugoj strani. To je dobilo više medijsku konotaciju, a i političku u odnosu na ono što jeste. Ova Vlada sve svoje obaveze ispunjava, bez obzira na to ko je partner u određenom odnosu“, zaključio je.

In4s

CATEGORIES
Share This