Korupcija i povezanost bivših crnogorskih vlasti sa ubistvom novinarke KONAČNO dobija epilog?

Korupcija i povezanost bivših crnogorskih vlasti sa ubistvom novinarke KONAČNO dobija epilog?

Vlada Crne Gore je godinama skrivala od javnosti da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” na nekoliko mjeseci preuzela kontroverzni međunarodni projekat izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura na Crnogorskom primorju

Od IN4S – 11/12/2021 06:35 Posljednja izmjena: 10/12/2021 22:34 4
Podijelite Telegram Facebook Twitter

Šta se dešava sa Aferom Možura

Skupština Crne Gore, je najavila osnivanje Anketnog odbora koji bi se bavio aferom „Možura“, odnosno ubistvom malteške novinarke 2017. godine Dafne Karuane Galicijem, koja je pisala o aferi „Možura“, ali i povezanosti bivše Vlade i režima DPS sa koruptivnim radnjama u ovom slučaju.

Pomaka u ovom slučaju što se Crne Gore tiče nema, i iako je u predizbornom periodu bila „podobna tema“, nakon 30. avgusta 2020. godine, malo toga se učinilo u pravcu rasvjetljivanja afere.

Podsjetimo, Vinsent Muskat, jedan od trojice optuženih za ubistvo za ubistvo malteške novinarke 2017. godine Dafne Karuane Galicije osuđen je na 15 godina zatvora. Muskat je na sudu priznao krivicu. Sud je tokom izricanja presude naveo da uzima u obzir činjenicu da je optuženi sarađivao sa policijom.

Optuženi su i braća Alfred i DŽordž Deđorđo.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao „VikiLiks u jednoj osobi“, ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil u oktobru 2017. godine.

Muskat i braća Deđorđo osumnjičeni su da su napravili i postavili bombu ispod automobila novinarke.

Četvrta osoba povezana sa tim ubistvom je Jorgen Fenek, biznismen koji je uhapšen 2019.

Afera Možura: Dokazi skriveni u Crnoj Gori
Afera Možura bila je tokom ljetnjih mjeseci bila u žiži javnosti, jer je sin ubijene novinarke sa Malte Dafne Karuana Galicie, koja je istraživala korupciju prilikom kupoprodaje Vjetroelektrane Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja, zatražio je od nove Vlade Crne Gore dokumente kako bi se ova afera, kojom se bavi i Europol, dodatno rasvijetlila.

Iako je javnost Crne Gore zainteresovala afera „Možura“, koja je predmet istrage i Europola, i policije na Malti, ali i crnogorskih istražnih organa, već mjesecima, kao da je ta afera „zanijemila“, odnosno, kao da je izgubila na intezitetu, iako je najavljivana kao „Poslednji ekser u sanduk diktature Mila Đukanovića“.

Očekivalo se da presuda Muskatu, opet pokrene priču o ovoj aferi, ali ništa se ne dešava. Naša redakcija je pisala i Građanskom pokretu URA, koji je vrlo aktivno upozoravao na dešavanja vezano za aferu Možuru, međutim odgovora do trenutka objave ovog teksta nije bilo.

Da li je sada konačno vrijeme da se ta afera rasvijetli i da li će ovo biti jedan od značajnijih testova za novu Vladu Crne Gore?

Dakle, sin ubijene novinarke i zvanično je tražio od Vlade pomoć da se ova afera rasvjetili.

“Pisali smo premijeru da zatražimo da nova Vlada deblokira prenos kritično važnih dokaza iz Crne Gore na Maltu“, rekao je Metju Karuana Galicia za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

On smatra da su u Crnoj Gori važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona evra i koji je nakon niza transakcija sada u većinskom vlasništvu kineskog kapitala.

ubijena novinarka
Metjuova majka ubijena je 2017. godine, kada je u njenom automobilu eksplodirala podmetnuta bomba. Ona je istraživala slučaj sporne isplate na Malti povezane sa kompanijama Enemalta i Cifidex i preduzeća 17 Black malteškog biznismena Jorgena Feneka, optuženog da je organizovao ubistvo novinarke.

Naime, misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” krajem 2015. godine postala je vlasnik projekta „Možura”, vrijednog skoro 90 miliona, uprkos tome što je imala akcijski kapital od samo jedan američki dolar. Radi se o kompaniji koja je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Novinarski tim otkrio je ranije da je kompanija „Cifidex Ltd” bila vlasnik firme „Mozura Wind Park”, koja realizuje projekat gradnje vjetroelektrana, u periodu od 9. decembra 2015. godine do 26. februara 2016. godine.

Dokumentacija do koje se došlo tokom istraživanja pokazuje da je „Cifidex Ltd” osnovana 13. juna 2013. godine. Zvanično, kao njen direktor evidentirana je firma „GSA Services Ltd”, koja je na tu funkciju imenovana 30. septembra 2014. godine. Ista kompanija vodila se i kao akcionar firme „Cifidex Ltd” čiji se akcijski kaputal sastojao od svega jedne akcije vrijedne jedan dolar. To piše u izvještaju registracionog agenta „Dale International Trust Company”.

Interesantno je da je kompanija „GSA Services Ltd” osnovana 29. avgusta 2014. godine, svega mjesec prije nego što je postala vlasnik firme „Cifidex Ltd”, koja je starija od nje nešto više od godinu. Dostupna dokumenta ne pokazuju prvog vlasnika „Cifidex Ltd”, koji je praktično sakriven dolaskom firme „GSA Services Ltd”, čiji je osnivač izvjesni Alun Glyn Griffiths sa 100 običnih akcija vrijednih jedan dolar. Takođe u kupoprodajnom ugovoru između Cifideksa, Španaca i Čelebića dodat je i aneks čiji član 9 govori da će koncesija biti prenijeta sa Cifideksa na Enemaltu što indicira da se radilo na maskiranju određenih visokoprofilnih azerbejdžanskih investitora bliskih crnogorskoj i tadašnjoj malteškoj vlasti.

Vlada Crne Gore je godinama skrivala od javnosti da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” na nekoliko mjeseci preuzela kontroverzni međunarodni projekat izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura na Crnogorskom primorju.

Ista firma je maltene čitave 2015. godine (od februara do decembra) vodila pregovore, potpisala ugovor o prodaji i mijenjala ga nekoliko puta sa španskom kompanijom „Fersa Energias Renovables” i podgoričkim preduzećem „Čelebić“ – biznismena Tomislava Čelebića, prijatelja i poslovnog saradnika aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, oko stoprocentnog preuzimanja akcija VE Možura i koncesionih prava, dok su u javnosti samo davane izjave kako Vlada Crne Gore pregovara direktno s malteškom vladom i tamošnjom državnom kompanijom Enemalta. Na čelu tadašnje vlade je bio DŽozef Muskat, koji je kasnije podnio ostavku usled međunarodnog i domaćeg pritiska zbog velikog broja skandala uključujući i pokušaj opstrukcije istrage oko ubistva Dafne Karuane Galicije.

Istraga novinarskog tima pokazala je ranije da je Đukanovićev prijatelj Čelebić 10. februara 2015. godine čak 22 puta skuplje od realne tržišne vrijednosti firmi „Cifidex Ltd” prodao jedan odsto kapitala kompanije „Mozura Wind Park” za ukupno 650.000 eura. Samo dva dana kasnije kompanija „Cifidex Ltd” od španske kompanije „Fersa Energias Renovables” kupila je 99 odsto kapitala iste firme za 2,9 miliona eura, što znači da je udio od jedan odsto u tom kontroverznom projektu tada vrijedio oko 29 hiljada eura. Enemalta je postala jedini vlasnik kompanije „Mozura Wind Park” 29. decembra 2015. godine, nakon što joj je kompanija „Cifidex Ltd” prodala udio od 100 odsto kapitala za ukupno 3,5 miliona eura. Ipak, zvanično je Enemalta preuzela projekat Možura, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) tek 26. februara 2016. godine.

Interesantno je da je, po tvrdnjama Rojtersa, „Cifidex Ltd” za isplatu „Ferse” i Čelebića dobio tri miliona eura od „17 Black” kompanije iz Dubaija čiji je vlasnik Jorgen Fenek, uhapšeni glavni osumnjičeni za ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije. Nakon što je transakcija obavljena „Cifidex Ltd” je vratio tri miliona kontroverznoj firmi „17 Black” i još 4,6 miliona takozvanog „akcijskog profita”.

Novinarski tim pokušao je od Markovića i Sekulićeve da dobije odgovor po kom osnovu i uz čije garancije je Vlada dozvolila misterioznoj firmi, registrovanoj 13. juna 2013. godine na Sejšelima, da preuzme koncesiju za vjetroelektranu od dotadašnjeg konzorcijuma „Fersa & Čelebić“. Međutim, ni do zaključenja ovog novinskog broja odgovor nije stigao.

Neformalno je od nekoliko izvora iz Vlade ranije rečeno da su tek nedavno prvi put čuli za „Cifidex Ltd“ pošto je britanska agencija Rojters objavila tekst o poslovima iste firme s Enemaltom i „17 Black“ iz Dubaija. Ostaje da se vidi da li je „Cifidex Ltd“ iskorišćena da se sakriju određeni novčani tokovi u tom poslu, koji je od samog starta povezivan s visokom korupcijom.

Subvencije daju 12 godina
Država Crna Gora se ugovorom obavezala da kompaniji „Mozura Wind Park” da subvencije od 115,2 miliona eura u periodu od 12 godina. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) praktično je primorana da otkupljuje struju sa Vjetroelektrane Možura po cijeni oko tri puta većoj od tržišne. Enemalta je nedavno priznala da je platila trostruko veću cijenu firmi „Cifidex Ltd“ (10.3 miliona eura) od one koju je prijavila u Crnoj Gori (3,5 miliona evra), kada je kupovala 100 odsto udjela kompanije „Mozura Wind Park“. Time je postalo jasno da su na Malti i u Crnoj Gori knjiženi različiti iznosi, odnosno da se knjigovodstvo u tim državama kad je u pitanju projekat „Možura“ ne poklapa.

Sve transakcije odrađene preko Prve banke
Kompanija „Mozura Wind Park”, koja upravlja kontroverznim projektom vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja, godinama posluje preko Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, što se može zaključiti na osnovu dokumentacije koju je prikupio novinarski tim.

Od maja 2011. godine do februara 2013. godine bilo je 17 uplata, pokazuje projektna dokumentacija do koje je došao novinarski tim. Uplate su nastavljene i nakon tog datuma. Kompanija „Fersa Energias Renowables S.A.” je 19. oktobra 2015. godine uplatila 55.000 eura, a 23. oktobra iste godine još 1.270.000 eura na devizni račun firme „Mozura Wind Park”, otvoren u Prvoj banci. Nedugo nakon tih uplata i zvanično je u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) promijenjen vlasnik kompanije „Mozura Wind Park” – Španci koji su imali 99 odsto udjela napustili su posao, odnosno prodali su ga misterioznoj kompaniji sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” za 2,9 miliona eura.

IN4S

CATEGORIES
Share This