Ko će prvi na Cetinje – kralj Aleksandar ili njegov ubica

Ko će prvi na Cetinje – kralj Aleksandar ili njegov ubica

Pokrenuta inicijativa za ponovno podizanje spomenika monarhu ubijenom u Marselju. – NVO „Montenegro internacional” traži da Dečanska ulica ponese ime teroriste VMRO-a Vlada Černozemskog

Inicijativa podneta lokalnoj upravi prestonog Cetinja da se vrati, to jest podigne spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, kao jedinom kralju rođenom u gradu pod Lovćenom, oduševila je brojne građane u tom gradu, a još je veća javna podrška u drugim krajevima Crne Gore.

Kralj Aleksandar Karađorđević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađorđevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović Njegoš, kćerke crnogorskog knjaza Nikole.

Kada se s oduševljenjem oglasio većinski pravoslavni narod poručujući da je vraćanje spomenika Aleksandru dug prema unuku knjaza Nikole Petrovića i obaveza svakog časnog Crnogorca, usledila je neočekivana inicijativa NVO „Montenegro internacional” upućena lokalnom parlamentu da se Dečanska ulica na Cetinju preimenuje u ulicu Vlada Černozemskog. Reč je o bugarskom teroristi Veličku Dimitrovu Kerinu, pripadniku VMRO-a, koji je 9. oktobra 1934. u Marselju ubio jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Malo ko bi poverovao da se ulicama daju imena terorista i ubica, a još manje da neko može to da čini iz sledećih motiva, kako ih je obrazložila NVO „Montenegro internacional”.

„Bez ulaženja u istorijske dubine, a uz osvrt na potonja dešavanja na Cetinju, stvara se potreba da se iz kulturno-istorijske slike crnogorske prestonice izbriše svaka asocijacija na srpske mitove i srpsku dominaciju, te da se iz zaborava i skrnavljenja njihove uloge u borbi protiv srpskih zločina izvuku i rehabilituju heroji koji su život dali za očuvanje imena svoje domovine i svoga naroda”, piše u obrazloženju ove NVO.

Dodaje se: „Ovim gestom imenovanja ulice po Vladu Černozemskom, Crna Gora, odnosno Cetinje, ojačaće veze s prijateljskim makedonskim i bugarskim narodom, te svim narodima koji su bili žrtve srpskog terora i ataka na teritorije, kulture i identitet nesrpskog stanovništva na prostoru Kraljevine Jugoslavije.”

„Za njih je to način i da se ’izbrišu tragovi trovanja istorijskim falsifikatima koji žele Crnu Goru da vežu za kosovski mit i manastir Dečane’. Černozemski se kvalifikovao da dobije ulicu na Cetinju zato što je ubio ’Acu palikuću’, grobara crnogorske državnosti i naredbodavca belog terora nad crnogorskim narodom, nakon i tokom srpske okupacije 1918. godine”, neverovatna je poruka NVO poznate po falsifikovanju istorijskih istina iz viševekovnih bratskih odnosa Crne Gore i Srbije.

Da na Cetinju odavno nema mesta srpskoj istoriji i obeležjima, govori i činjenica da je uklonjena i tabla sa imenom Vuka Karadžića, a umesto nje ulica je dobila ime Islandska, po prvoj državi koja je priznala obnovu crnogorske državnosti.

Pre desetak godina predlog Srpskog nacionalnog saveta (SNS) o obnavljanju spomenika Aleksandru Karađorđeviću na Cetinju dočekan je u crnogorskoj prestonici „kao pokušaj poniženja i moralni šamar Crnoj Gori”.

Iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Cetinja, Aleksandra Bogdanovića, saopšteno je da predlog SNS-a „nema utemeljenje u istorijskim činjenicama”, a sa „tim je saglasna i ubedljiva većina građana Cetinja” i da takvu inicijativu SNS treba da prosledi „Beogradu jer u njemu nema spomenika Aleksandru”.

SNS je tada uputio zahtev Skupštini opštine Cetinje i Ministarstvu kulture za obnovu spomen-obeležja Aleksandru Karađorđeviću tako što bi se na zgradi srpskog poslanstva najpre postavila ploča koja bi svedočila da je tu rođen prvi ujedinitelj Južnih Slovena, „a nakon toga bi bio pronađen i vraćen isti onaj spomenik koji su fašisti oborili u noći između 20. i 21. jula 1941. godine ili njegova replika”.

Spomenik Aleksandru bio je izliven u bronzi i postavljen na granitno postolje visine četiri metra, bio je visok devet metara, a uradio ga je poznati vajar Ivan Meštrović.

Sada je portal „In4s” ponovo podneo inicijativu za obnovu spomenika Karađorđeviću i od lokalne vlasti dočekan je kao „nova srpska provokacija”.

Čemu takav odnos cetinjskih vlasti, čudi se i bivši gradonačelnik Cetinja i publicista Jovan Markuš, koji podseća:

„Posle ubistva kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, 9. oktobra 1934. u Marselju, u neposrednoj blizini rodne kuće na Cetinju bio je podignut 1937. godine spomenik kralju Aleksandru, rad vajara Ivana Meštrovića.

Spomenik su za vreme okupacije Crne Gore 1941. srušili italijanski fašisti, a veliki mermerni postament ostao je dugo godina posle Drugog svetskog rata na platou, negde do kraja šezdesetih godina, kada je rastavljen i smešten u dvorište manastirskog konaka, sadašnje Biljarde. U istorijskom, kulturološkom, ali i turističkom kontekstu, spomenik jednom od najvećih Cetinjana, kralju Srbije i SHS, u njegovom rodnom mestu, bio bi pravi potez cetinjske lokalne uprave.”

Politika

CATEGORIES
Share This