Kako je funkcionisala sprega Mila Đukanovića i italijanske mafije: Šverc cigareta, uloga Srećka Kestnera, fantomske firme i milioni evra!

Kako je funkcionisala sprega Mila Đukanovića i italijanske mafije: Šverc cigareta, uloga Srećka Kestnera, fantomske firme i milioni evra!

IN4S je prije tri godine, došao je u posjed ekskluzivnog materijala njemačke TV stanice BRD o sprezi Mila Đukanovića i italijanske mafije.

U svijetlu najnovijih događanja, i skidanja vela sa enormnog šverca duvana, narkotika, IN4S ponavlja ekskluzivnu priču koju smo objavili prije 3 godine.

Kako je Đukanović “zaradio” 300 miliona dolara? Kojem je crnogorskom ministru mjesečno na račun na Kipru uplaćivano milion dolara? Koja je uloga Marka Miloševića u švercu cigareta? Da li Milo ima “krticu” u Briselu? Na ova i druga pitanja odgovara istražitelj koji je 10 godina pratio Đukanoviće kanale šverca. Pred kamere je stao samo pod jednim uslovom – da mu se sačuva identitet! Zašto?

Da li pipci “mafijaške hobotnice” rade i danas?

Ispisavanje kriminalnog dosijea Mila Đukanovića i njegove sprege sa najokorelijom italijanskom mafijom trajalo je punih 10 godina, tvrdi carinski inspektor koji je istragu sprovodio pod ingerencijom NJemačkog javnog Tužilaštva.

Prve naznake šverca enormnih količina cigareta registrovao je u Južnoj Nemačkoj. Trag je zatim vodio do Slovenačke luke Kopar, gdje su se šleperi cigareta pretovarali na brodove i prevozili do Crnogorske luke Bar. Kao organizator šverca označen je Srećko Kestner. Istraga je obuhvatila sve članice EU. Rezultat do kojih je istraga došla zaprepašćuje količinama švercovanih cigareta.

Dnevno je i do 50 šlepera stizalo u Crnu Goru. Zemlju odabranu, kako kaže ovaj operativac, zbog korumpiranih političara, Mila Đukanovića koji se “rastajao” sa najboljim prijateljem Slobodanom Miloševićem, pa je prihvatio ponudu mafije, da samo od tranzitne takse zaradi 300 miliona dolara.

Tako su svake noći u ruke italijanske mafije i sa 120 glisera, posebno pripremljenih za plovidbu Jadranom, stizali tovari cigareta za evropsko crno tržište. Natovareni u Barskoj luci za 2 časa stizali su na obalu Italije, u Bari i Remini, u ruke mafije, koja je preuzimala isporuku i isplatu svih učesnika u lancu šverca cigareta.

U Bariju Milovi partneri su bile mafijaške Sacra Corona i Sacra Corona Unita, a u Napulju zloglasna Camorra. Istraga je utvrdila da nije samo Đukanović zarađivao, već i njegovi odani ljudi, pa je tako ustanovljeno da je ministru finansija svakog meseca na kiparski račun uplaćivano po milion dolara. O svemu šta se dešavalo u švercu cigareta preko Crne Gore redovno je obavještavan Brisel, ali konkretnog odgovora iz sjedišta EU nije bilo, sem “da oni ne mogu da trče za cigaretama”.

Prilikom iznenadnih inspekcija u Crnoj Gori, specijalni tim susretao se sa opstrukcijom oficijelne Podgorice. Od banalnih stvari da nema fotokopir aparata, do iznanadnih zatvaranja carine i potpunog blokiranja dostupnosti podataka. Koliko su dugački bili “pipci mafijaške hobotnice“ najbolje pokazuje slučaj pokušaja lociranja flote glisera za šverc cigareta.

“Kada smo došli na ukazanu lokaciju,” kaže u intervju carinski istražitelj, “nije bilo ni jednog glisera, jer je iz Brisela švercerima javljeno da se sklone”. Srećko Kestner pristao je na saradnju sa vlastima, pa su inspektori bili u prilici da u hrvatskoj štampi čitaju njegove izjave o unosnom poslu šverca sa Milom Đukanovićem. Inspektor iznosi podatke da su tada saznali da je “uz isplaćene milione dolara, razne skupe poklone, Kestner kupio Đukanoviću 2 aviona, uredio i opremio stan. Kod tužioca u Augsburgu u arhivi je pohranjena informacija da je on prošvercovao 500 šlepera cigareta.

Po tadašnjoj računici, po jednom šleperu budžet EU ostao je uskraćen za 2,5 miliona evra. Istražujući Kestnera došlo se i do firme “Dul. Enterprise” sa Kipra, čiji je vlasnik bio sin Slobodana Miloševića, Marko Milošević koji je bio veoma aktivan u saradnji sa Kestnerom. Srećko Kestner je priznao krivicu i kažnjen je za šverc više stotina šlepera cigareta sa 10.000 evra. U ovom postupku pojavljuje se 500 fantomskih firmi, a u Švajcarskoj su 8 najodgovornijih članova mafije procesuirani, pa su tokom suđenja zaštićeni svedoci potvrdili da se iz Crne Gore u Italiju transportovale ne samo cigarete, već i heroin, oružje, pa čak i azilanti.

Kada je u pitanju indoletni stav Brisela, istražitelj ističe Danski izvještaj o stanju u Crnoj Gori napravljen za EU.

“Ubistva, pokušaji ubistava, korupcija, organizovani kriminal, jednom rječju – katastrofalno stanje”, kaže inspektor, i dodaje: “izveštaj nikada nije ugledao svetlost dana. Srećko Kestner je na slobodi i direktor je kompanije u Dubaiju”.

IN4S

CATEGORIES
Share This