Joksimović odgovorila Pešić: Znamo da je Vučić partner Đukanovića još od 90-tih

Joksimović odgovorila Pešić: Znamo da je Vučić partner Đukanovića još od 90-tih

Mi čovjeka ne poznajemo, a s obzirom da je poziv DF-u stigao u trenucima Vaše posjete Beogradu i susretu sa Vučićem, ne sumnjamo da je bio iskren, kazala je ona u reagovanju

Dubravka Joksimović, savjetnica predsjednika Skupštine Alekse Bečića odgovorila je na saopštenje savjetnice predsjednika Crne Gore Nataše Pešić, navodeći da “znaju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić” bio njihov prirodni partner još od 90-tih godina”.

Savjetnica predsjednika: Đukanović u Vladu zvao predstavnike Srba, vladajuća većina bježi od poraza na lokalnim izborima

Saopštenje Joksimović prenosimo u cjelosti:

Kabinet predsjednika Đukanovića nastavlja da nas uveseljava. Kažu da nije Đukanović zvao DF u Vladu, nego da je pozvao prije neku godinu Novu srpsku demokratiju Andrije Mandića, DNP i SNP. Hvala na komičnom priznanju da ste zvali DF ili sadašnju Koaliciju za budućnost Crne Gore, da bude dio Vlade koju ste upravo Vi predvodili u Vašem poslednjem premijerskom mandatu.

Nije taj poziv nikog iznenadio, jer svi znamo da je gospodin Aleksandar Vučić Vaš prirodni partner još iz 90-tih godina. Mi čovjeka ne poznajemo, a s obzirom da je poziv DF-u stigao u trenucima Vaše posjete Beogradu i susretu sa Vučićem, ne sumnjamo da je bio iskren i žalimo što Vam nije adekvatno uzvraćeno.

Kada se već vraćate u prošlost, dijelite lekcije svima, a posebno Skupštini, gazeći ustavnu pođelu vlasti, imamo i jedno nagradno pitanje za Vas. Jedan mandatar za sastav Vlade Crne Gore je prije nekoliko decenija u svom ekspozeu pred crnogorskim poslanicima saopštio: citiram, “Ukoliko bude trebalo spriječiti namjere raznih samozvanih kartografa, tvoraca autonomija po Crnoj Gori, ukoliko bude trebalo stati na put pomamljenim genocidnim hordama, koje su naumile još jedan put da kolju bratski srpski narod, to ćemo sigurno i učiniti. I to svim sredstvima, i bez sumnje, uspješno kao i uvijek” Nagradno pitanje glasi: Kako se zove mandatar i ko su “genocidne horde”?

Kada je u pitanju problematika objedinjavanja izbora, hvala na priznaju da smo u pravu. Znači, kada ste Vi vršili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi objedinavajući lokalne izbore i produžavajući mandat skupštinama opština to je bio odraz “pragmatičnosti”. Zanimljivo.

Kažete da je predsjednik države donio odluku o odlaganju izbora u Tivtu, u trenucima kada je u Crnoj Gori bilo desetak zaraženih, na osnovu naredbe Ministarstva zdravlja kao nižeg pravnog akta, bez ikakvog zakonskog uporišta, a da sada nećete isto da učinite na osnovu imperativne zakonske obaveze? Plus još branite pravni poredak od nas. Vašim komičnosti očito nikada kraja.

Da ste pročitali i slovo Predloga zakona koji su podnijeli poslanički klubovi parlamentarne većine, ne bi davali ovakve autogolove. U pomenutom aktu ne stoji nigđe da se raspisuju izbori za pomenute tri opštine, već da će se održati zajedno sa ostalim lokalnim izborima u 2022. godini, da je predsjednik države dužan da uskladi svoju Odluku o raspisivanju izbora sa ovim zakonom, istovjetno kako je to učinio u slučaju Tivta odloživši izbore, a u obrazloženju je jasno navedeno da je tada OIK Tivat donio odluku o prekidu svih pravnih radnji, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su održani odloženi izbori zajedno sa preostalim lokalnim izborima, tako da niko nije uskraćen za bilo šta, ništa nije poništeno, već je odloženo i nastavljeno tamo gđe se stalo. Sve jasno kao dan, ali uhvaćenom u podvali nikada dosta manipulacija.

Međunarodne poruke pažljivo analiziramo, one nam godinama govore upravo o problemu kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, ali nažalost pamtimo i njihove poruke o “endemskoj korupciji”, “hibridnom režimu”, “opštem demokratskom nazadovanju”, a evo od skora i Pandora papirima. Međutim sa evropskih adresa stižu i druge poruke koje glase: “Bečić je stub stabilnosti na evropskom putu”.

I na kraju, ko treba da ima strah od izbora pokazali su Nikšić i Herceg Novi. Pogledajte brojke, uporedite sa 30. avgustom pa vidite ko je padao, a ko drastično porastao. Pećinski nacionalizam i balkanski primitivizam pali su, padaju i padaće još više. Građani i Evoprska unija neće izbore svako malo zato vjerujemo da će Skupština Crne Gore lokalne izbore objediniti u jednom danu i prekinuti praksu svađanja, manipulisanja i trošenja narodnih para.

Dan

CATEGORIES
Share This