Jelena Borovinić Bojović: Zabranjuju se svadbe, privatne proslave, nema koncerata na trgovima za Novu godinu

 Jelena Borovinić Bojović: Zabranjuju se svadbe, privatne proslave, nema koncerata na trgovima za Novu godinu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila je da se zbog nepoštovanja aktuelnih mjera, te zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, pooštravaju mjere koje će na snazi biti od 15. novembra do 1. decembra.

Ona je saopštila da će biti zabranjeno organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata, masovnih okupljanja.

“Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do ponoći”, rekla je Borovinić-Bojović.

Zabranjuje se, kako je rekla, organizovanje ekskurzija, te proslava rođendana…

“Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima domaćinstva”, rekla je ministarka.

Razmatra se Covid potvrda za javnu upravu

Podsjeća da je Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima…

“U međuvremenu, Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku”, kazala je Borovinić-Bojović.

Od 1. decembra, kako je rekla, ako ove mjere budu usvojene, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

Svi preminuli ispod 40 godina nevakcinisani

“Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, zaključila je ministarka zdravlja.

Apelovala je na građane da se vakcinišu, jer imamo na raspolaganju više od 1,2 miliona vakcina.

Važno je da građani koji se nijesu vakcinisali shvate značaj imunizacije: “Najbitniji su nam oni koji nijesu primili nijednu dozu. Važno je da i oni građani koji su davno revakcinisani prime treću dozu”.

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizuju danas konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19.

Pres uživo možete pratiti na Portalu VOP.

Ranje su nove epidemiološke mjere bile najavljene za 1. decembar, ali je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila da ne isključuje mogućnost da one budu donijete i prije tog datuma.
Moja Podgorica
CATEGORIES
Share This